Frågelista Medeltidsveckan på Gotland och andra medeltidsevenemang

Välkommen att svara på vår frågelista om medeltidsevenemang!

Läs gärna igenom alla frågor innan du börjar skriva. Du väljer själv vilka frågor som känns relevanta för dig att besvara. Du kan också skriva i ett separat dokument och skicka det till e-postadressen tommy.kuusela@isof.se. Har du fotografier eller andra bilder till ditt svar? Glöm då inte att skriva vem som är fotograf och att ange om Isof och dess besökare får använda sig av bilderna.

En man står bortvänd. Klädd i rustning. I bakgrunden finns fler män i rustning.

Så behandlar vi personuppgifter

När du besvarar en webbfrågelista lämnar du ofta personuppgifter (till exempel e-postadress). Isof ansvarar för att de personuppgifter som myndigheten behandlar hanteras enligt gällande dataskyddslagstiftning. Läs mer på länken nedan.


Ett medeltidsarrangemang är ett arrangemang med medeltida tema som exempelvis Medeltidsveckan på Gotland, Hova Riddarvecka, Leksands medeltidsmarknad, Arboga Medeltidsdagar eller en restaurang med historiskt tema som Sjätte tunnan i Stockholm eller Olde Hansa i Tallin. Har du besökt eller deltagit i cosplay, lajv, eller reenactment med historiskt tema? Har du besökt arrangemanget i egenskap av besökare, deltagare, artist eller kanske marknadsutställare, berätta gärna i vilken roll eller vilka roller du deltagit och vad var det som lockade dig till evenemanget.

I så fall, hur många gånger och vad lockade dig att åka tillbaka? Hur mycket brukar du engagera dig i själva evenemanget? Har du samlat på något specifikt som visar att du har varit där (exempelvis på Medeltidsveckans årliga pin, tröja, väska eller mugg). Finns det någon speciell anledning som gjort att du velat åka tillbaka/besöka igen?

Går du klädd i historiska kläder när du besöker ett medeltidsevenemang? Om nej, finns det någon anledning till att du inte gör det? Om ja, har du tillverkat kläder själv, köpt eller kanske fått? Hur noga är det att kläderna är historiskt korrekta? Om inte, har du kanske inspirerats av populärkultur eller fantasylitteratur eller liknande? Är det viktigt för dig att ta med saker som är historiskt korrekta till evenemanget; allt från väska och svärd till lykta och sovplats. Förklara och berätta gärna.
Kvinnor och män i medeltida kläder äter och dricker.

Hur brukar du bo under ett medeltidsevenemang, om du övernattar? Vad brukar du göra under din tid på evenemanget? Finns det några aktiviteter som känns extra viktiga? Vad brukar du äta när du är på historiska event? Lagar du själv, går du på en restaurang med ett historiskt tema eller inte? Berätta!

Har ditt sätt att engagera dig och delta i aktiviteter förändrats under åren? Om ja, beskriv gärna hur. Jämför gärna ditt första besök med det senaste, vad har förändrats och varför?

Har du gått på föreläsningar, sett ett historiskt skådespel, eller läst något som evenemanget vill belysa? Har du gått någon kurs i historiska hantverk eller andra kurser? Exempelvis smide, nålbindning, musikinstrument, sång, runristning, örtkunskap, trähantverk eller korgbindning. Berätta!

Har du några favoritplatser på evenemanget, någon aktivitet som varit särskilt minnesvärd? Berätta om ditt bästa minne! Brukar du dokumentera ditt deltagande? Exempelvis med fotografier, sociala medier, film, dagbok, eller teckningar? Skicka gärna med ett exempel på din dokumentation.

Om dig
För att vi ska kunna använda oss av dina svar i vår forskning vill vi gärna veta något om dig. Fyll gärna i uppgifterna nedan. Vill du vara anonym så ange ej namn och e-postadress.

Arkivering och frågelistor
Genom att skicka in ditt svar godkänner du att det införlivas i institutets offentliga samlingar och på så sätt också bevaras för framtida generationers intresserade. Ange också om du per e-post vill ha information om institutets framtida undersökningar – glöm i så fall inte att uppge din e-postadress ovan.
Jag vill ha information om framtida undersökningar: * (obligatorisk)
Jag vill ha information om framtida undersökningar:Foto: Sarah Rosenquist, Nancy Coste, Henrik Jensen, Simone Duvander, Mike Furgusson, Therese Hübner