- Startsida
- Utforska
- Webbutställningar
- Nu är det jul igen
- Julkalender om julmat
- Kär kål till julbordet
Kär kål till julbordet
Brunkål, grönkål, rödkål ... På många håll i landet dyker kål i olika former upp på julbordet.

Kål har en lång historia som föda i Sverige. Den är en av våra första kända köksväxter och odlades redan under vikingatiden. Kål finns i en mängd olika varianter: grönkål, vitkål, rödkål, blomkål, broccoli, brysselkål, kålrot och rova är några av de vanligaste i Sverige.
Brunkål och långkål
Vitkålen har haft en stark ställning i Skåne, och här anrättades ofta brunkål av den. Det innebär att man bryner den strimlade kålen och kokar den i sirap och vinäger eller fläskspad. I södra Halland och på Bjärehalvön var det grönkål som gällde och då gärna i form av långkål. Långkål är hackad grönkål som tillreds genom stekning och kokning. Fortfarande i dag serveras ofta just brunkål och långkål som tillbehör till julskinka i de södra delarna av landet.
Lästips
Charlotte Hagström (2006): Sylta, sill och saffransbullar. Julaftons mat och måltider Pdf, 570.7 kB.. I: Nu gör vi jul igen. Göteborg.
Håkan Jönsson (2006): Bland grytorna på Grand. Rapport från ett restaurangkök i julbordstider Pdf, 537.9 kB.. I: Nu gör vi jul igen. Göteborg.