- Startsida
- Svenskt teckenspråk
- Din rätt till svenskt teckenspråk
Din rätt till svenskt teckenspråk
Det finns flera lagar, styrdokument och konventioner tar upp de teckenspråkigas rättigheter och samhällets skyldigheter att möta deras behov.
Språklagen
I språklagen står det att samhället ska ”skydda och främja det svenska teckenspråket” och att ”den som är döv eller hörselskadad och den som av andra skäl har behov av teckenspråk ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda det svenska teckenspråket”. Språklagen är en skyldighetslag som offentliga verksamheter ska följa, till exempel kommuner, regioner och statliga organ.
I språklagen jämställs det svenska teckenspråket med de nationella minoritetsspråken, men i praktiken är skyddet olika. De nationella minoritetsspråken har ett mer långtgående skydd i lagen om minoriteter och minoritetsspråken, till exempel när det gäller språkliga rättigheter inom barn- och äldreomsorgen.
Isof har i uppdrag att följa tillämpningen av språklagen och yttra sig i ärenden av språkpolitisk betydelse, vilket sker genom utredningar, rapporter och remissvar som rör det svenska teckenspråket
Läs mer om språklagen och minoritetslagen i kunskapsbanken Språkpolitik och språklagar.
Andra lagar och konventioner
Det finns även andra lagar som rör det svenska teckenspråket och de teckenspråkiga och internationella konventioner som påverkar språkpolitiken i Sverige (se länkar nedan). Lagarna tar bland annat upp tillgång till tolkar, skolgång för döva och hörselskadade elever, modersmålsundervisning för hörande teckenspråkiga barn och information på svenskt teckenspråk.
Förskola
I Läroplanen för förskolan, Lpfö 18, står det: ”För döva barn, barn med hörselnedsättning och barn som av andra skäl har behov av teckenspråk ska språkutvecklingen främjas i det svenska teckenspråket”. Förskolor som tar emot dessa barn ska ge barnen förutsättningar att utveckla svenskt teckenspråk. Alternativa kommunikationsmetoder som talad svenska med stödtecken eller TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) – som används på många förskolor – räknas inte som svenskt teckenspråk.
Grundskola och gymnasium
Specialskolan erbjuder tvåspråkig undervisning på svenskt teckenspråk och svenska för elever som är döva eller hörselskadade. Riksgymnasiet i Örebro erbjuder flera gymnasieprogram för teckenspråkiga döva eller hörselskadade elever.
Elever i grundskolan och gymnasieskolan kan läsa svenskt teckenspråk som språkval eller skolans val. Elever som har svenskt teckenspråk som modersmål kan ansöka om modersmålsundervisning. Huvudmannen är skyldig att erbjuda modersmålsundervisning i svenskt teckenspråk om minst fem elever önskar sådan undervisning. För kommunala skolor gäller att fem elever i hela kommunen önskar det.