- Startsida
- Utforska
- Webbutställningar
- Vallonbruken
Vallonbruken
En webbutställning om språk och folkminnen i vallonbruken
Under 1600-talet flyttade drygt tusen arbetare med familjer från Vallonien till de uppländska järnbruken. På de stora bruken kom de invandrade vallonerna att under flera generationer behålla sin kultur, sina seder och bruk, sitt språk, sin reformerta kristendom och sina släktnamn. Här tittar vi närmare på människor, språk, namn och kultur vid vallonbruken.
-
Statardrängen som blev skogvaktare
Den 11 november 1843 skriver statardrängen Per Gustaf Mickelson i Alunda ett kontrakt på att bli skogvaktare åt Österby bruk. Det kom att bli en vänd…
-
Familjen Taikon besöker bruken
Under sensommaren 1905 vistas Matei Josef Cori Taikon och hans familj i flera av de norduppländska bruken. Genom anteckningar i deras arbetsbok kan v…
-
Vallonnamnen lever kvar
De invandrade vallonerna kom med ett eget namnskick som levde kvar i många generationer. I dagens svenska namnflora finns flera efternamn med vallons…
-
Hur djupa var gruvorna? Frågor och svar om vallonbruken
I samband med ett lektionsmaterial om vallonbruken fick eleverna ställa egna frågor om vallonbruken till webbutställningen. Här hittar du några av…
-
Vallonskans språkliga arv
Vid de uppländska bruken fortsatte vallonerna länge använda sitt eget språk. Det som levde kvar längst av det vallonska språkbruket var termer som hö…
-
Om valloner och vallonbruk
Vallonbruken är ett samlingsnamn för ett antal brukssamhällen i Uppland som anlades på 1600-talet.
-
Vardag och fest i vallonbruken
Mästersmältare, kolpojkar, barnsäd, majstångssup och juldans. I Isofs arkiv finns ett stort material som berättar om vardag och fest på de uppländska…
-
Arkivmaterial om bruken
Vill du gå direkt till källorna om vallonbruken? Här hittar du information om arkivmaterial från Isof och Riksarkivet.
-
Karta över Forsmarks bruk 1752
En karta från 1752 beskriver grundligt hur bruket tog sig ut och vem som bodde var.
-
Per Lovisson Sporrong – ett liv i arkiven
Per Lovisson Sporrong föddes på Forsmarks bruk år 1747 och dog på samma plats 67 år senare. Genom brukets bevarade arkiv kan vi följa hans liv från v…
Webbutställningen är ett samarbete mellan Isof, Riksarkivet i Uppsala Länk till annan webbplats., Uppsala universitet Länk till annan webbplats. och stiftelsen Österbybruks herrgård Länk till annan webbplats..