- Startsida
- Vårt uppdrag
- Isofs regeringsuppdrag
- Små språk i Norden
- Om Små språk i Norden
Välkommen till Små språk i Norden!
Med projektet Små språk i Norden vill vi arbeta för en förändring så att de små språken kan leva vidare och berika den språkliga mångfalden i Norden.

Illustration: Felicia Fortes.
Vi vill öka medvetenheten, intresset och kunskapen om små språk i Norden och hur utbildning och kultur kan bidra till att revitalisera och stärka de små språken. Detta gör vi genom att sprida goda exempel och utbyta erfarenheter mellan länder och språkområden i Norden. Vi arbetar också med att ta fram förslag på hur ett förbättrat nordiskt samarbete kan revitalisera och främja de små språken i Norden.
Gemensamt för de små språken i Norden är att de har någon typ av officiell status eller nationellt erkännande i sina respektive länder. Till exempel är språket samhällsbärande, ett nationellt minoritetsspråk eller ett teckenspråk. Några av språken har numerärt få talare och vissa är skyddade av den Europeiska minoritetsspråksstadgan och/eller av nationella lagar.
Gemensamt är också olika utmaningar. Flera av de små språken har inte förts vidare till nästkommande generationer eller är hotade enligt UNESCO:s definitioner på hotade språk. Vissa språk saknar språkteknologiska verktyg och andra hotas av engelskans utbredning.
Om uppdraget
Små språk i Norden finansieras av Nordiska ministerrådet och pågår 2019–2022. Isof har fått i uppdrag från Nordiska ministerrådet att samordna satsningen på att lyfta de mindre språken i Norden. Insatsen ska utveckla det nordiska språksamarbetet och bidra till att stärka både de nationella minoritetsspråken och de nordiska små språken.