Namnbloggen
En blogg om namnen runtomkring oss.
Filtrerat på: Arkiv och insamling. Nollställ filtrering
-
Små grodorna, små grodorna…
…är lustiga att se, är vi säkert några som sjunger och även skuttar runt i ring till på midsommarafton. Och särskilt i Uppland tycks grodorna ha satt sina spår även bland ortnamnen. Men allt är inte guld som glimmar, eller vi kanske borde säga att ”allt är inte grodor som hoppar”?
-
Krånk längs vägen
Nu ska det handla om spökerier! Eller var det kanske bara en myggsvärm? När man ser ortnamn innehållande ordet krånk kan det vara svårt att avgöra vilken betydelse som är mest trolig. Som utgångspunkt tittar vi närmare på några beryktade mylingar från Sala.
-
Kanske får du en Robban i julklapp i år — om individuell namngivning av maskiner och tekniska apparater
I flera frågelistor har Institutet för språk och folkminnen frågat om bruket att namnge föremål, en företeelse som inte alls är ovanlig. Svaren ger oss nya insikter i en tradition som kanske är extra aktuell i dessa juletider.
-
Skrabbhågna och andra höjder
”De lägste kallas af Jämtarne Ruar, hvarpå följa Vålar, så Hågnar och sist Stötar, som äro de högste, samt merendels hafva något högt och brandt skär” kan man läsa i Kungliga Svenska vetenskapsakademiens handlingar från 1763. Det finns onekligen en hel del olika begrepp för höjder på dagens karta, och hågna är ett element som ingår i flera ortnamn.
-
Nytt material till ortnamnsregistret
I Isofs arkiv och digitala ortnamnsregister finns det redan miljontals namn uppskrivna, men det betyder inte att jobbet är slut ännu. Då och då dyker det upp nytt material som ska läggas in i samlingarna och det är inget som görs med ett enkelt knapptryck. Så, hur går det egentligen till när nytt material kommer in?
-
Rygbykärret
Rugby ”spelas äfven med tillhjälp af händerna och rätt våldsamma medel äro tillåtna” skrev Dagens Nyheter 1904. Josefin Devine plockar fram ett namn ur ortnamnssamlingarna som vittnar om den tid då rugbysporten introducerades i Sverige.
-
Skomakare, bliv vid ditt torp!
Efter semestern är det kanske många som börjar fundera på om det är dags att söka nya utmaningar i arbetslivet. Kanske prova något helt nytt? Men som många kloka talesätt som stammar från latin så finns även rådet att inte ge sig på sådant man inte behärskar: Sutor, ne ultra crepidam (Skomakare, bliv vid din läst). Tidigare har det funnits många skomakare i Sverige som blev vid sin läst tillräckligt länge för att lämna avtryck i namnskicket.
-
Sommarnyheter i Ortnamnsregistret
Arbetet med att utveckla vårt digitala ortnamnsregister fortsätter, och här berättar vi lite om vad som är på gång just nu.
-
Den krokiga vägen till ett nytt digitalt ortnamnsregister
Efter intensivt utvecklingsarbete släpptes i våras en ny version av det digitala ortnamnsregistret. Men hur skiljer sig egentligen den nya versionen från den gamla?
Om bloggen
Isofs namnarkiv bloggar om allt som har med namn att göra.