Namnbloggen
En blogg om namnen runtomkring oss.
Filtrerat på: Efternamn. Nollställ filtrering
-
När Karl Oskar Nilsson blev Charles O. Nelson (fast i Sverige)
Ett namn är inte alltid bara ETT namn – det som är ett enda namn på papperet kan ha flera parallella uttal. Så frågan hur ett namn uttalas kanske ibland bäst besvaras med ”det beror på”.
-
Målvakt med diakriter
Skriv ut diakriter när de finns – livet blir faktiskt lite roligare då! Det föreslår namnforskaren Märit Frändén (vars namn utan diakriter skulle skrivas Marit Franden) apropå stavningen av namnet på en fotbollsmålvakt.
-
Vilket eller vilka efternamn väljs vid giftermål?
I Sverige finns idag många möjligheter för ett gift par att välja vilket eller vilka efternamn de ska ha som officiella namn. Vems namn har högst status? Här presenterar jag statistik för olikkönade par utifrån de olika valmöjligheterna i de två senaste namnlagarna. Jag återkommer i en senare text om samkönade pars namnval.
-
Varifrån kommer ditt efternamn?
Under 1900-talet bytte många personer i Sverige bort sina son-namn till unika efternamn. Dessa namn har ibland kallas ”tagna” efternamn, men vi namnforskare brukar istället säga ”nybildade” efternamn. Om du har ett nybildat efternamn finns det goda möjligheter att ta reda på mer om namnets ursprung.
-
Varför Jimmie Åkesson icke kan antas vara norrbottning
Man kan inte, bara utifrån efternamnet, avgöra varifrån i landet en person kommer. Men ibland kan man faktiskt göra en kvalificerad gissning.
-
Efternamnsbyten inget nytt
Efter den nya namnlagen var det många som ville ändra sina namn. Men det här är inget nytt i Sverige – för 100 år sedan var det också populärt med efternamnsbyten.
-
Zacharias Topelius och Kuddnäs
För tvåhundra år sedan föddes den finländska författaren, redaktören och professorn Zacharias Topelius på gården Kuddnäs i Österbotten. Hur fick gården sitt namn och vad vet vi om själva personnamnet?
-
Ibsen och Sankt Ibb
Vi tittar närmare på det berömda efternamnet Ibsen som kan kopplas till både Ven och Santiago de Compostela.
-
Ny personnamnslag
Den 9 november antar riksdagen regeringens förslag till en ny personnamnslag.
-
Om Kristi Flygare och soldaten Flygare
Kristi Himmelsfärdsdag kallas i folkmun för Kristi Flygare . Men Flygare är också ett efternamn – i dag heter nästan 900 personer så i Sverige.
Om bloggen
Isofs namnarkiv bloggar om ortnamn, personnamn och andra namn.