Namnbloggen
En blogg om namnen runtomkring oss.
Filtrerat på: Personnamn. Nollställ filtrering
-
Sibylla
Den 20 oktober har Sibylla namnsdag och här ska vi nu ägna detta förnamn litet uppmärksamhet. Namnet Sibylla har funnits i Sverige sedan 1550-talet. I dag bärs det av 885 personer här i landet.
-
När Karl Oskar Nilsson blev Charles O. Nelson (fast i Sverige)
Ett namn är inte alltid bara ETT namn – det som är ett enda namn på papperet kan ha flera parallella uttal. Så frågan hur ett namn uttalas kanske ibland bäst besvaras med ”det beror på”.
-
Babynamnens topplistor 2023
För första gången på tio år toppar varken Alice, Elsa eller Astrid flicknamnslistan. I stället har Vera klättrat upp till första plats för första gången. På pojksidan är det återigen Noah som toppar listan. Detta blir Noahs tredje förstaplats på fyra år. Här presenterar vi topplistorna över de nyfödda barnens tilltalsnamn och (nytt för i år!) även deras sidoförnamn, alltså de förnamn som inte är tilltalsnamn.
-
Kvinnonamnet Ingemo – eller vad hände under det förra 00-talet?
I dag bär 492 personer i Sverige kvinnonamnet Ingemo . Det är alltså inget vanligt namn, men antalet är ändå ganska imponerande, med tanke på att det inte tycks ha förekommit alls innan de första namnbärarna föds, i Sverige 1909, i Finland 1901. Både i Sverige och i Finland nådde namnet en topp omkring 1950 för att sedan gå ner. Föräldrars benägenhet att kalla sitt barn Ingemo ligger i dag på nollstrecket, men det kan förstås ändras i framtiden.
-
Alp-Rosen , Vampyren och Klarry – binamn hos kvinnor registrerade hos Besiktningsbyrån vid sekelskiftet 1900
Kvinnor som ansågs vara lösaktiga kunde skrivas in i rullorna vid Besiktningsbyrån i Stockholm mellan 1847 och 1918. I registren framgår det att flera kvinnor brukade olika inofficiella personnamn vid sidan av sina officiella namn, så kallade binamn. Vissa namn var självvalda medan andra var tilldelade.
-
Harry, här för att stanna
Har en prins bidragit till namnets status eller ligger en bokkaraktär bakom Harrys popularitet? Dagens namnsdag till ära kommer Sofia Carlsson att djupdyka i pojknamnet Harry som såg ut att försvinna från rampljuset i början av millenniet men gjorde en tidig återkomst.
-
Målvakt med diakriter
Skriv ut diakriter när de finns – livet blir faktiskt lite roligare då! Det föreslår namnforskaren Märit Frändén (vars namn utan diakriter skulle skrivas Marit Franden) apropå stavningen av namnet på en fotbollsmålvakt.
-
Vilket eller vilka efternamn väljs vid giftermål?
I Sverige finns idag många möjligheter för ett gift par att välja vilket eller vilka efternamn de ska ha som officiella namn. Vems namn har högst status? Här presenterar jag statistik för olikkönade par utifrån de olika valmöjligheterna i de två senaste namnlagarna. Jag återkommer i en senare text om samkönade pars namnval.
-
Fruntimmersveckan — namn och firande i äldre tider
Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina har namnsdag mellan den 19 juli och den 24 juli. Dessa sex namnsdagar har givit upphov till den så kallade fruntimmersveckan och både firande och folktro har uppstått kring dessa dagar. Men när tillkom denna namnsdagslängd och vad vet vi om namnen och firandet?
-
Ubba , ett tidigmedeltida kvinnonamn
Jag har länge avundats runologer, som med lite tur och mycket skicklighet har möjlighet att upptäcka tidigare okända personnamn. Materialet på pergament och papper från medeltiden är så pass väl genomtröskat att möjligheterna att upptäcka förut helt okända förnamn är begränsade. Hur som helst — nu har jag faktiskt upptäckt ett nytt förnamn, även om det skett genom att bläddra i en bok och även om jag inte står bakom läsningen. Emellertid tycks namnet inte ha uppmärksammats av namnforskningen tidigare, och det kan vara märkligt nog.
-
Varifrån kommer ditt efternamn?
Under 1900-talet bytte många personer i Sverige bort sina son-namn till unika efternamn. Dessa namn har ibland kallas ”tagna” efternamn, men vi namnforskare brukar istället säga ”nybildade” efternamn. Om du har ett nybildat efternamn finns det goda möjligheter att ta reda på mer om namnets ursprung.
-
Vad ska barnet heta? Ingen lätt fråga för svenska föräldrar med bakgrund i olika länder
Kan namnet påverka barnets möjligheter på arbetsmarknaden i framtiden? Kommer alla i släkten att kunna uttala namnet? Var kan barnet tänkas bo som vuxen – och hur kommer namnet att fungera där och då? Vår praktikant Frida Larsson Taghizadeh beskriver hur nyblivna föräldrar resonerar kring namnvalet och konstaterar att det inte bara handlade om att välja namn som de tyckte om.
-
Astrid och William populäraste babynamnen 2022
Statistiken för babynamn givna 2022 har kommit. Här finns några överraskningar men också gamla favoriter.
-
Matrikeln över Jungfru Marie psaltares brödraskap i Vadstena 500 år
För 500 år sedan, år 1522, upprättades en matrikel över ett brödraskap i Vadstena. Matrikeln är intressant bland annat ur ett namnperspektiv. Den ger nämligen insikter i bruket av personnamn i Sverige under senmedeltiden.
-
Varför Jimmie Åkesson icke kan antas vara norrbottning
Man kan inte, bara utifrån efternamnet, avgöra varifrån i landet en person kommer. Men ibland kan man faktiskt göra en kvalificerad gissning.
-
Namnlängderna under 1900-talet
Under 1900-talet fördes diskussioner i både riksdag och press kring vilka namn som borde finnas i almanackan, och namnlängden ändrades flera gånger. Här kan du läsa om debatterna och om de olika namnlängderna som användes.
-
Vasa, Vasaborg, Vasagatan och Vasakronan
Det är inte bara Vasaloppet som fått namn efter Gustav Vasa. Namnbloggen tittar närmare på Vasa som namn och som element i andra namn.
-
Alice och Noah populäraste barnnamnen 2021
För andra året i rad toppar Alice och Noah listorna över de mest populära tilltalsnamnen bland nyfödda år 2021.
-
Andersson – Sveriges toppnamn
Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister! Självklart firar vi det genom att titta närmare på hennes efternamn – Andersson .
-
Hårfagre, Blåtand och Tveskägg – om kungars kroppsliga binamn
För snart 150 år sedan firade Norge 1000-årsjubileum, räknat efter året 872 då Harald Hårfagre påståtts ha enat landet och bestigit tronen. Namnet Hårfagre syftar på kungens utseende, och kroppsliga binamn som syftar på håret, ansiktet eller huvudet är inte ovanliga i de medeltida källorna.
-
När almanackan fick nya namn
År 1901 genomfördes den första stora förändringen av almanackans namnlängd: 150 namn åkte ut medan 177 nya namn fick en namnsdag.
-
Svanhild
Hur hänger namnet på en färja ihop med Snorres Edda? Forskningsarkivarie Daniel Solling delar med sig av legenden om Svanhild.
-
Julian – ett kungligt namn i tiden
I mars utökades kungahuset med prinsen Julian. Sonja Entzenberg ger oss historien bakom namnet – som ökar i popularitet bland nyblivna föräldrar.
-
Sylvester – en skogsman med fest och flärd
Att Sylvester har namnsdag på just nyårsafton är ingen slump. Daniel Solling förklarar mer om namnet som går att koppla till skog, festligheter och en mäktig påve på 300-talet.
-
Inte bara Alice och William – om namngivning av småbarn under 2010-talet
Namntoppen för småbarn har varit stabil under hela 2010-talet. Samtidigt är det allt fler barn som får ett helt unikt namn eller en helt unik stavning. Namnforskaren Katharina Leibring redogör för trender och tendenser runt de senaste årens småbarnsnamn i Sverige.
-
”Mitt namn är Corona”
År 2020 kopplar många av oss namnet Corona till den pågående pandemin. Sonja Entzenberg ger en tillbakablick på namnets ursprung, och vida användning.
-
Hedda och Frans klättrar på listorna
Hedda och Frans var årets klättrare på listorna över de mest populära namnen som gavs till nyfödda barn under 2019. Båda namnen är ursprungligen smekformer av andra namn och har sina rötter i helgonnamn.
-
Theoderik och Didrik – namnen som rykt från Rökstenen
Den högst aktuella nya tolkningen av Rökstenen har inneburit att flera personnamn nu är strukna ur historien. Här ska vi titta lite grann på ett av dessa, nämligen Þiudrikr .
-
Selma – från ortnamn till populärt förnamn
Namnet Selma dök upp i Sverige på 1700-talet och med den kända författaren Selma Lagerlöf slog namnet igenom ordentligt mot slutet av 1800-talet. Under 2000-talet har namnet fått ett uppsving och klättrar nu stadigt uppåt i namntoppen.
-
Efternamnsbyten inget nytt
Efter den nya namnlagen var det många som ville ändra sina namn. Men det här är inget nytt i Sverige – för 100 år sedan var det också populärt med efternamnsbyten.
-
Tua
Med anledning av att poeten Tua Forsström valts in i Svenska Akademien, tittar vi närmare på förnamnet Tua .
-
Maja
Maja är ett populärt namn som år efter år finns med i topplistan när namnstatistiken presenteras. Ursprungligen är det ett smeknamn för Maria och Margareta .
-
Vad heter partiledarna?
Så här i valtider är det svårt att undgå det politiska samtalet. Vi har dock fokuserat på en aspekt som inte debatteras så ofta – nämligen partiledarnas namn. Vi har utgått ifrån de partier som sitter i riksdagen just nu och frågan är: kan du lista ut vem som är vem?
-
Juni
I dessa fagra försommartider ägnar vi litet uppmärksamhet år förnamnet Juni .
-
Zacharias Topelius och Kuddnäs
För tvåhundra år sedan föddes den finländska författaren, redaktören och professorn Zacharias Topelius på gården Kuddnäs i Österbotten. Hur fick gården sitt namn och vad vet vi om själva personnamnet?
-
Johannes, Olaus och Saxo
De lärda männen Johannes och Olaus Magnus, som verkade under 1500-talet, är kända under sina latinska namnformer. Men vad hette de på svenska?
-
Saga
Den 8 mars i år kan Saga fira namnsdag för första gången under 2000-talet. Men varifrån kommer namnet?
-
Gustav Adolf
Den 6:e november inträffar Gustav Adolfsdagen , som firas till minne av kung Gustav II Adolfs död i Lützen för 385 år sedan.
-
Ibsen och Sankt Ibb
Vi tittar närmare på det berömda efternamnet Ibsen som kan kopplas till både Ven och Santiago de Compostela.
-
Adrian
Namnet Adrian har tagit ett stort kliv uppåt på namnlistorna det senaste året. En ökning som är svår att förklara med annat än att det finns en förebild. Men vilken är då denna Adrian?
-
Donald – ett namn i nyhetsfokus
Donald är ett namn som nämns varje dag i nyhetssändningarna. Den mest kända namnbäraren i dag är väl Donald Trump, men han är inte den enda.
-
Svea
Sedan 1901 har Svea äran att den 2:e januari inleda årets namnsdagar – nyårsdagen är som bekant allmän namnsdag.
-
Ny personnamnslag
Den 9 november antar riksdagen regeringens förslag till en ny personnamnslag.
-
Om Kristi Flygare och soldaten Flygare
Kristi Himmelsfärdsdag kallas i folkmun för Kristi Flygare . Men Flygare är också ett efternamn – i dag heter nästan 900 personer så i Sverige.
-
Disälv – ett urgammalt namn
Kvinnonamnet Disälv har urgamla anor – redan för tusen år sedan vandrade det omkring ett antal Disälv i den här delen av världen. Vad betyder det och hur vanligt är det i dag?
-
Alma och Hulda
Den 8 september har Alma och Hulda namnsdag. Båda namnen kan ha betydelsen 'mild'.
-
Kunta , Kukuvalder och Arsbal – om medeltidens nedsättande binamn
Peter Kukuval och Erik Arsbal fick dras med sina binamn även i officiella sammanhang. Men guldsmeden Knut accepterade inte att bli kallad Knut Kunta.
-
Disa och Hjördis
Disa och Hjördis står i almanackan den 3 februari. I båda namnen ingår det fornnordiska ordet dis ’kvinnlig gudom’ och i det ursprungligen fornisländska Hjördis ett ord för svärd, hiǫrr .
-
Martin och Mårten
Tionde och elfte november firar Martin och Mårten namnsdag. Deras namn har samma ursprung, nämligen latinets Martinus, som betyder ’stridbar’.
-
Snoddas
Gösta Nordgren var en duktig bandyspelare, som tog två SM-guld med Bollnäs GIF på 1950-talet. Men han är mer känd som artisten och sångaren Snoddas .
-
Niklas, Nils och Nisse
Den 6 december har Nikolaus och Niklas namnsdag. Nikolaus är den latinska formen av ett grekiskt namn, som är sammansatt av elementen nike ’seger’ och laos ’folk’.
-
Birgitta
Den 7 oktober har alla Birgittor namnsdag. Då är det Brittmässa, och om vi har tur även brittsommar. Birgitta har en historia som går tillbaka till 400-talet i Europa och till 1200-talet i Sverige.
-
Vikingaklottrarna Haursi, Åsmund, Eskil och Torlev
Den här månaden tittar vi närmare på fyra vikingatida namn som står inristade på ett av marmorlejonen från Pireus i Grekland.
Om bloggen
Isofs namnarkiv bloggar om ortnamn, personnamn och andra namn.