Projektet Släktnamn i smältdegeln

Ett forskningsprojekt om invandrade efternamn.

Projektet är avslutat.

Oavsett hur stor eller liten packning man har när man flyttar, så har man ändå alltid sitt namn med sig. Forskningsprojektet Släktnamn i smältdegeln har undersökt efternamn som ingår i dagens svenska namnbestånd, men som ursprungligen kommit hit genom invandring. Projektet finansierades av Riksbankens jubileumsfond (rj.se).

Hur påverkas namn från andra språk när de används i det svenska samhället? Vad händer med de språkliga ljud eller ljudkombinationer som inte finns i svenskan? Anpassar namnbärarna sitt eget uttal av namnet? I så fall i vilka sammanhang? Och är det anpassade uttalet en självklarhet eller en eftergift?

Vad händer med de bokstäver och specialtecken eller som inte går att registrera i den svenska folkbokföringen? Fortsätter man att använda dessa själv, eller utelämnar man dem? Och hur är det med de tecken som faktiskt kan registreras – används de i praktiken?

Frågor av den här typen har undersökts i projektet. Forskningsmaterialet har huvudsakligen bestått av intervjuer med namnbärare, och fokus har legat på dessas praktiska och känslomässiga erfarenheter.

Publikationer

Frändén, Märit, 2024: Krumelurer med svag ställning. Registrering av diakritiska tecken i invandrade personnamn. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I: Nordisk tidskrift för socioonomastik / Nordic Journal of Socio-Onomastics 4:2.

Frändén, Märit, 2024: När Karl Oskar Nilsson blev Charles O. Nelson – fast i Sverige. Öppnas i nytt fönster. Blogg publicerad på Isofs Namnblogg.

Frändén, Märit, 2023: Målvakt med diakriter. Öppnas i nytt fönster. Blogg publicerad på Isofs Namnblogg.

Frändén, Märit, 2021: Våra svenska namn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Blogg publicerad på New trends in Nordic Socio-Onomastics.

Frändén, Märit, 2017: ”Det är ju så vi alltid har uttalat det”. Om ursprungliga och försvenskade uttal av några invandrade efternamn Länk till annan webbplats.. I: Studia anthroponymica Scandinavica 34. S. 123—147.

Frändén, Märit, 2017: ”En liten identitetsgrej” eller ”bara en kod”? Tankar om efternamn och identitet bland svenskar med finskspråkiga efternamn. I: Namn och identitet. Handlingar från NORNAs 46:e symposium i Tammerfors den 21—23 oktober 2015. Red.: Unni-Päivä Leino, Mona Forsskåhl, Gunilla Harling-Kranck, Sabina Jordan, Minna Nakari & Ritva Liisa Pitkänen. Uppsala & Tammerfors: NORNA-förlaget. S. 115—132. (NORNA-rapporter 94.)

Projektfakta

Projektet avslutades 2023.

Projektansvarig
Märit Frändén, forskningsarkivarie namn, Avdelningen för arkiv och forskning i Uppsala

Finansiering
Projektet finansierades av Riksbankens jubileumsfond, Stiftelsen för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning (rj.se).