Riksteatern Crea uppmärksammas som en del av Sveriges kulturarv
Riksteatern Crea betraktas nu som en del av Sveriges immateriella kulturarv och finns med i förteckningen Levande kulturarv. Teaterensemblen har spridit teckenspråkig scenkonst i Sverige och internationellt i 55 år.

Föreställningen Romeo och Julia på Gullbacken år 2020. Foto: Urban Jörén/Riksteatern Crea (Upphovsrätt)
På Levande kulturarvs webbplats kan man läsa:
”Teatern har bidragit till inspiration, mentorskap, utbildning och utveckling av konstnärliga uttryck med en stark visuell orientering i fokus. Visuell orientering och dövkompetens är grundläggande för att skapa teckenspråkig scenkonstverksamhet.”
”Riksteatern Crea har en viktig roll för dövas möjlighet att spegla sig i och inspireras av scenkonsten. Den erbjuder en bred repertoar med nyskriven dramatik om dövas livsförutsättningar, historiskt och i dagens samhälle samt möjligheter att få se klassiska verk bearbetade till teckenspråk.”
Riksteatern Crea firade 50-årsjubileum år 2020. Med anledning av detta gav man ut jubileumsboken Vi kallar det i alla fall för Tyst Teater Länk till annan webbplats.. Teaterensemblen bytte i samband med jubileet namn, från Tyst Teater till Riksteatern Crea.
Faktaruta
Sverige skrev under Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet år 2011. Alla länder som undertecknat konventionen ska upprätta en eller flera förteckningar över olika immateriella kulturarv inom det egna landet. Sveriges förteckning, Levande kulturarv, lanserades år 2014 och samordnas av Isof.