Nyord 2022: Från pandemi till permakris

Efter att pandemin lagt sig kom andra kriser som präglade nyordsåret 2022: kriget i Ukraina, energikrisen, den skenande inflationen och nya klimatlarm. Många av orden på Språktidningens och Språkrådets årliga nyordslista har tydlig anknytning till dessa kriser.

Klicka på bilden för en högupplöst bild för nedladdning.

Invasionen av Ukraina har lett till ett energikrig, med Putinpriser på bland annat mat och drivmedel. Samtidigt varnar forskare för antidemokratiska tendenser i delar av världen, med Rysslands autokratisering och en växande skara valförnekare i USA.

– Många talar nu om en permakris, en period av flera parallella samhällskriser. Det är kanske det ord som sammanfattar världen tydligast just nu, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet.

Såväl 2021 som 2020 års nyordslistor präglades av ord med koppling till coronapandemin. Åtskilliga hoppades på mer optimistiska ord i år – som både skulle signalera att viruset var borta och att framtidstron spirade. Men så blev det inte.

– Nyorden speglar samhällsutvecklingen. Debatten om problemen med kriminalitet, utanförskap och politisk extremism färgar också språket, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen.

Men på listan finns ord som andas tillförsikt och glädje. Det här var också året när många festade till tonerna av epadunk, jagade perfekta bilder på selfiemuseer och drömde om att favoritlaget skulle ha dagen.

Nyordslistan innehåller 35 ord som har myntats eller blivit vanligare under 2022. Orden i listan säger något både om det gångna året och om språkliga trender, som mönster för hur nya ord bildas och lånas in i svenskan.

Nyordslistan släpps klockan 7 den 27 december. Pressmeddelandet eller listan får inte publiceras innan dess.

Hela nyordslistan för 2022 med ordförklaringar, kommentarer och exempel på hur orden används hittar du på:

https://www.isof.se/nyordslistan
https://spraktidningen.se/2022/12/orden-som-gjorde-raketkarriar/ Länk till annan webbplats.

Kontakt

Ola Karlsson
Språkrådets nyordsredaktör
ola.karlsson@isof.se
073-558 60 60

Linnea Hanell
Språkrådets nyordsgrupp
linnea.hanell@isof.se
070-757 64 82

Anders Svensson
Språktidningens nyordsredaktör
anders@spraktidningen.se
076-868 58 24

Språk och kultur

Institutet för språk och folkminnen (Isof) är en statlig myndighet som samlar in, bygger upp och sprider kunskap om språk och kultur i Sverige. Läs mer om oss!