- Startsida
- Utforska
- Webbutställningar
- I Vasaloppets spår
I Vasaloppets spår
En webbutställning om språk och folkminnen runt Vasaloppet
-
Anders Pers och gårdsnamn i Dalarna
Vasaloppets pappa Anders Pers hade ett efternamn som bildats från ett gårdsnamn. Gårdsnamnen har använts som officiella namn i framför allt Dalarna, …
-
Vinnarnamnet Meeri Bodelid
När Vasaloppet öppnade för kvinnor år 1981 kom Meeri Bodelid i mål först av kvinnorna.
-
Smeknamn i spåret
Mora-Nisse, Teskedsgumman, Löken och Dynamit-Otto. Många Vasaloppsåkare genom åren har blivit kända under sina smeknamn.
-
Berättelser om Vasaloppet
Här kan du ta del av några Vasaloppsberättelser från Isofs arkiv.
-
Språkliga råd runt Vasaloppet
När man skriver om Vasaloppet finns det några språkliga råd att ta med sig på vägen.
-
Kvinnorna och Vasaloppet
Det 100-årsjubilerande Vasaloppet var länge förbehållet manliga skidåkare. År 1981 fick kvinnor delta i skidloppet och några år senare tillkom ett se…
-
Ortnamn i fäders spår
Det är många av oss som på plats eller via tv-rutan bekantat oss med ortnamnen längs det nio mil långa skidspåret. Men vad betyder namnen egentligen?…
-
Skidlöparna Skade och Ull
Gustav Vasa och hans skidande dalkarlar i all ära, men de är inte våra första namnkunniga skidåkare. Dem hittar vi långt bort i vår mytiska forntid.
-
Så klär sig kranskullan och kransmasen
Kranskullan har funnits med i Vasaloppet sedan 1922. När kvinnor tilläts delta tillkom en kransmas. Båda är vanligtvis klädda i Moradräkten.
-
Blåbärssoppa och annan Vasaloppsmat
Blåbärssoppan har varit central i Vasaloppet sedan det första loppet. Men i en Vasaloppsmeny anno 1922 ryms även ägg, pannkaka och buljong.
-
Namnen Gustav Vasa och Vasaloppet
Vasaloppet har fått sitt namn efter den namnkunnige Gustav Vasa. Men på hans egen tid var namnet Gustav Vasa varken känt eller använt – då hette han …
-
Vasaloppet – vårt äldsta långlopp
År 2022 firar Sveriges längsta, största och äldsta längdlopp 100 år. Sammanlagt har över 1,5 miljoner skidlöpare deltagit i Vasaloppet.