Fäbodkultur
Småskaligt gårdsbruk i skogs– eller fjällbygd.

Kategori: Hantverk, Mattraditioner, Muntliga traditioner, Musik och dans, Natur och världsbilder
Geografiskt läge: Värmland, Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Uppland , Medelpad, Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten/Lappland med sporadiska förekomster i de fem senare regionerna.
Fäbodväsendet kan beskrivas som en form av gårdsbruk som innebär att djuren förs på sommarbete till en fäbod i utmarken. I fäbodkulturen ingår kunskaper om djur och natur, om skogsbete, bebyggelse, mat, berättelser, seder och bruk, redskap och musik. Fäbodbruk förekom i någon form redan under tidig medeltid i Sverige och skriftliga belägg finns från 1500-talet. Var gård hade sin form av fäbodbruk, utifrån naturens förutsättningar och ekonomiska villkor. Det dagliga arbetet på fäboden innefattade en mängd sysslor, och utfördes främst av unga kvinnor. I kulturarvet ingår en mycket gammal form av arbetsmusik med instrument som horn och lurar, och där den vokala tekniken ”kulning” var ett viktigt arbetsredskap.
Under 1800-talet skedde en övergång till växelbruk inom jordbruket som medförde att fäbodväsendets betydelse minskade. Under senare år har dock intresset för ekologisk och närproducerad mat medfört ett uppsving. Idag finns i Sveriges mellersta och norra delar ett flertal fäbodar i drift, som till stora delar följer gamla traditioner. Många fungerar som besöksmål med övernattningsmöjligheter och försäljning av olika produkter. Det finns ett antal organisationer och föreningar som jobbar med att hålla ett aktivt fäbodbruk vid liv, en del statliga och lokala institutioner är involverade och en viss dokumentation pågår.



Nybons Mor Anna håller koll på mesostgrytan som svalnar. Bilden är tagen på Östra Åsmundshyttans fäbodvall år 1930. Foto: William Eriksson/Isof (arkivnummer 34715).
Mer om fäbodar på Matkult
På Matkult.se Länk till annan webbplats., vår kunskapsbank om traditionell matkultur, hittar du mer information om fäbodar och fäbodbruk:
Jordbruket och maten: Fäbodbruk Länk till annan webbplats.
Galleriet: Bilder på fäbodar och fäbodbruk Länk till annan webbplats.
