Ta hjälp av AI

Du kan få bra hjälp av generativ AI under hela skrivprocessen. Men tänk på att det är du själv som ansvarar för texten och måste kontrollera resultatet.

Det finns många olika AI-verktyg. Vi nämner inga specifika här, men oavsett vilket du använder går det ofta att anpassa det. Du kan till exempel mata in texter från din organisation eller texter du vill efterlikna i stil och ton. Tala om att du vill följa klarspråksprinciperna, och hänvisa gärna till Myndigheternas skrivregler och Klarspråkshjälpen.

Kom ihåg detta när du använder AI

  • Fundera på syfte och målgrupp först.
  • Använd AI för att komma igång, skriva om eller sammanfatta.
  • Ge tydliga instruktioner – och gärna exempeltexter.
  • Granska och bearbeta alltid AI:s förslag.
  • Be AI motivera sina ändringar, så lär du dig mer.
  • Mata aldrig in känslig eller sekretessbelagd information.
  • Följ klarspråksprinciperna genom hela processen.

Bolla idéer med AI

Tycker du det är svårt att börja skriva? Då kan du använda AI som bollplank och få hjälp med idéer och olika vinklingar. Fundera först på vem som ska läsa texten och vad som är det viktigaste att få fram. Berätta även vem som är avsändare och i vilket sammanhang texten ska användas.

Tips på prompt:

”Skriv en text till kommunens webbplats. Texten riktar sig till personer som är i behov av äldreomsorg, eller deras anhöriga. De behöver snabbt få veta vilka regler som gäller och hitta blanketten för att ansöka.”

På det här sättet får du snabbt ett utkast att utgå ifrån. Prompta gärna flera gånger och bolla texten fram och tillbaka med verktyget. Sedan kan du själv skriva den slutliga versionen.

Be AI förbättra texten

Har du skrivit en text som blivit för lång eller svår att förstå? Eller ska du bearbeta någon annans text? Då kan AI hjälpa till att göra texten mer klarspråklig.

Tips på prompt:

”Skriv om den här texten så att den blir kortare och tydligare. Det är en webbtext som riktar sig till invånare i kommunen som är ganska nyanlända i Sverige och inte kan så bra svenska än. Det viktigaste budskapet är att man inte behöver vara svensk medborgare för att rösta i kommunalvalet.”

Du kan också ställa frågor eller ge mer specifika instruktioner:

  • ”Dela upp texten i kortare stycken med informativa mellanrubriker.”
  • ”Skriv en inledning som väcker intresse.”
  • ”Vilka ord i texten kan vara svåra att förstå för en 15-åring?”

Be gärna AI att motivera sina förslag. Då lär du dig mer och kan använda den kunskapen nästa gång du skriver.

Sammanfatta med AI

AI är ofta bra på att korta ner och sammanfatta långa texter.

Tips på prompt:

”Sammanfatta den här rapporten på max en A4-sida. Texten ska vara skriven på klarspråk och lyfta fram de viktigaste förslagen.”

Du kan också be om en jämförelse:
”Sammanställ de här fyra rapporternas olika förslag. Lista fördelar och nackdelar med varje.”

Tänk på att andra kanske också använder AI för att sammanfatta dina texter. Det är därför extra viktigt att du själv skriver tydligt, med en bra sammanfattning, informativa underrubriker och det viktigaste först.

Tänk själv!

Det viktigaste rådet är att du inte accepterar AI:s förslag utan att granska dem. Kontrollera fakta, resonemang och att det som lyfts fram faktiskt är det viktigaste för dina läsare. Och glöm inte att sätta din egen prägel på texten.

Tänk också på att vara försiktig med vad du lägger in i AI-verktyget. Dela inte känsliga eller sekretessbelagda uppgifter. Tänk på att informationen du matar in kan komma att användas för att träna framtida versioner av verktyget.