- Startsida
- Svenska språket
- Fackspråk och terminologi
- Kom igång med terminologi
- Terminologi steg för steg
Terminologi steg för steg
På många arbetsplatser finns behov av att klargöra termanvändningen. Men hur tar man itu med det? Här går vi igenom hur man kan göra steg för steg, utan att det behöver bli ett övermäktigt projekt. Något är alltid bättre än inget!
Ett terminologiarbete påbörjas ofta för att det inom en organisation finns behov av att klargöra vilka termer som används och hur de används. Därigenom kan både den interna och externa kommunikationen bli tydligare och effektivare.
Terminologiarbetet kan se olika ut, bland annat beroende på organisationens målgrupper och vilken typ av arbete som bedrivs. Här bör du som arbetar med dessa frågor utgå från vad just din organisation behöver.
Här ger vi grundläggande råd till dig som vill komma igång med terminologiarbete i din organisation.
Myndigheter har ett särskilt ansvar
Varje myndighet har enligt språklagen ansvar för terminologi inom sitt ämnesområde. Det innebär att myndigheter ska arbeta med sina ämnesspecifika termer och begrepp så att svensk terminologi finns tillgänglig, utvecklas och används.
Ytterst ska väl beskriven terminologi, liksom klarspråk, öka allas delaktighet i samhällslivet. När det tydligt framgår vad en verksamhet avser med sina termer ökar helt enkelt chansen att texterna blir begripliga, både för fackpersoner och i kontakten ut mot allmänheten.
Terminologiparagrafen 12 i språklagen hör alltså samman med Klarspråksparagrafen 11.
Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt.
Språklagen § 11
Myndigheter har ansvar för att svensk terminologi inom deras olika fackområden finns tillgänglig, används och utvecklas.
Språklagen § 12
Terminologiparagrafen har också bäring på andra paragrafer i språklagen. En genomarbetad svensk terminologi bäddar för att korrekta översättningar görs till de minoritetsspråk som finns i Sverige.