Se upp med avstavningar

Måste du avstava? Avstavade dokument kan vara ett hinder för många läsare, särskilt för dem som har lässvårigheter. Det blir ett litet avbrott vid varje avstavning.

Lura inte läsaren med missvisande och komiska avstavningar som exempelvis urin-vånare, majs-tång, bord-slampa och besk-riva.

Om du väljer att avstava – se till att du följer avstavningsreglerna. Det finns två olika principer, som ofta behöver kombineras för resultat ska bli bra. Läs mer i Myndigheternas skrivregler och Svenska skrivregler.

Det bästa är om orden delas vid naturliga gränser, som upp-handling, specialist-tjänstgöring och kommunika-tion. Avstava inte rubriker, förkortningar, datum, årtal och andra sifferuppgifter, webbadresser och e-postadresser.

Om du har automatisk avstavning av dokumentet behöver du ändå kontrollera avstavningarna så att de är läsvänliga.

Om du avstavar manuellt, gör inte ett vanligt bindestreck utan använd mjukt bindestreck. Då försvinner bindestrecket om raderna ändras, och du slipper leta efter bindestreck som råkat bli kvar mitt i orden.

Gör så här

I Word för pc skapar du ett mjukt bindestreck genom att trycka ner tangenten Ctrl samtidigt som du trycker ned tangenten för bindestreck. På Mac trycker du kringla och bindestreck.

Gör inte så här

Använd inte bara ett vanligt bindestreck eller minus. Då blir bindestrecket synligt även om ordet hamnar mitt på en rad.