• Huvudmeny

Frågelådan

 

 

Här hittar du Språkrådets rekommendationer i språkriktighetsfrågor och svar på vanliga frågor om svenska ord, konstruktioner och skrivregler. Om Frågelådan inte fungerar följ denna länk.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fråga:

Var placeras genitiv-s? Blir det Konungens av Danmark bröstkarameller eller Konungen av Danmarks bröstkarameller?Svar:

Vi rekommenderar att genitivändelsen placeras på det sista ordet i en flerordig fras: Konungen av Danmarks bröstkarameller. Så kan man göra med en ordgrupp som utgör ett namn eller en fast fras. Det kallas gruppgenitiv.

I äldre texter kan man se formuleringar som Konungens av Danmark bröstkarameller. Då menade man att det ju är konungen som är den som karamellerna tillhör, alltså bör s:et vara på konungen, inte på Danmark. Det långa avståndet mellan ägaren och det ägda gör att konstruktionen i dag känns omständlig. I stället rekommenderar vi att man behandlar hela frasen Konungen av Danmark som en enhet.

I tillfälliga fraser, t.ex. skolorna i Stockholm är det oftast enklare och blir bättre text om man hittar andra lösningar. Det ska alltså inte vara skolorna i Stockholms elevantal. Då får man i stället skriva om: Stockholmsskolornas elevantal eller elevantalet i skolorna i Stockholm.
Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej

Kommentarer:


    
Uppdaterad 24 september 2020