• Huvudmeny

Frågelådan

 

 

Här hittar du Språkrådets rekommendationer i språkriktighetsfrågor och svar på vanliga frågor om svenska ord, konstruktioner och skrivregler. Om Frågelådan inte fungerar följ denna länk.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fråga:

Hur vet man om man ska välja de eller dem?Svar:

Det kan vara svårt att avgöra om det som i tal oftast uttalas /dåmm/ ska skrivas de eller dem i meningar som dessa:

/Dåmm/ säger sig ha fullt förtroende för /dåmm/ andra.
/Dåmm/ är det ingen som ser.

Att skilja på pronomen och bestämd artikel
Det första man behöver avgöra är om det är frågan om bestämd artikel eller personligt pronomen. Om de/dem går att byta ut mot ett substantiv (t.ex. katterna, böckerna, personerna) eller mot namn (t.ex. Julia och Samuel) är det ett pronomen. Går det inte är det bestämd artikel.

I de här meningarna går det bra att ersätta de och dem med substantiv som katter, böcker eller personer. Det är alltså pronomen:

De sitter på gräsmattan. Jag ser dem. -> Katterna sitter på gräsmattan. Jag ser katterna.
– Lämna tillbaka böckerna när du har läst ut dem. De är väldigt spännande! -> – Lämna tillbaka böckerna när du har läst ut böckerna. Böckerna är väldigt spännande!

I de här meningarna går det inte att byta de mot substantiv. Här är de alltså bestämd artikel:

De andra sitter på gräsmattan. Jag ser de små sötnosarna. -> Katterna andra sitter på gräsmattan. Jag ser katterna små sötnosarna.
– Lämna tillbaka de gröna när du är klar. De nyaste är väldigt spännande! -> – Lämna tillbaka böckerna gröna när du är klar. Böckerna nyaste är väldigt spännande!

Personligt pronomen eller demonstrativt pronomen I ytterligare ett fall kan de inte bytas ut mot dem, nämligen som demonstrativt pronomen: de här. Demonstrativt pronomen används så här:

– Vill du ha de gröna eller blåa vantarna?

– Jag tar de här.

I det här fallet kan de här bytas ut mot ett substantiv, och därför skulle man kunna tro att det rör sig om ett personligt pronomen. Men tillsammans med här (eller där) används alltså alltid de, även som objekt.

När /dåmm/ är pronomen
De flesta personliga pronomen i svenskan har en subjektsform och en objektsform:

2 singular du dig 3 singular hon henne 3 singular han honom 3 singular den/det den/det

1 plural vi oss 2 plural ni er 3 plural de dem
Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej

Kommentarer:


    
Uppdaterad 12 oktober 2020