• Huvudmeny

God Jul eller glad jul?

Skriver man God Jul och Gott Nytt År eller god jul och gott nytt år? Och kan julen inte lika gärna vara glad?

Svaret är att hälsningsfraser och helg- och kalenderdagar i grunden skrivs med små begynnelsebokstäver, precis som vi skriver alla andra ord i språket som inte är direkta egennamn med liten bokstav. Det gäller i synnerhet om de förekommer i löpande text: Jag vill önska dig en riktigt god jul och en avkopplande semester!

När hälsningsfraserna står ensamma utan löpande text, till exempel på ett julkort, är det förstås många som tycker att det ser mer tilltalande ut med stora begynnelsebokstäver på alla ord: Ett Stort Grattis!, Gott Nytt År!

Måste det då vara just god jul och gott nytt år? Det heter ju till exempel glad påsk. Nej, det måste det inte vara. De här uttrycken har helt enkelt blivit konventionaliserade, de har stelnat och blivit ett slags fasta hälsningsfraser. Men precis som vi ibland kan variera oss med andra adjektiv och tala om trevlig jul, kan vi förstås också hälsa varandra glad jul och glatt nytt år. Förr var det faktiskt inte ovanligt med glad jul i svenskan. Och motsvarande uttryck på andra språk tar ofta fasta på just glädje: glædelig jul (danska), merry Christmas (engelska), joyeux noël (franska), fröhliche (eller froheWeihnachten (tyska).

Språkrådet passar på att önska alla en riktigt glad, vintrig och mysig jul!

Uppdaterad 20 december 2019