• Huvudmeny

Jordsnurr

Jordsnurr betyder helt enkelt ’år’, även om vissa tycker att det logiskt sett borde stå för ’dygn’.

Det målande ordet jordsnurr har funnits länge. Hur länge är svårt att säga, men det går att hitta belägg i svenska dagstidningar åtminstone från slutet av 1980-talet. Ordet tycks ännu inte ha kommit in i ordböckerna. Kanske upplevs det som för vardagligt för att någonsin hamna där? Ändå är det ganska vanligt i språkbruket.

Ordet förekommer i alla åldrar men verkar vara särskilt vanligt bland yngre. Man ser det ofta i insändarspalter, kontaktannonser och webbdagböcker: ”Jag är en kille på tolv och ett halvt jordsnurr som har problem.” ”Hyfsat glad tjej på 38 jordsnurr söker trygg man för skogspromenader och mysiga hemmakvällar.”

Men de senaste åren har det också blivit vanligare i till exempel dagstidningar: ”Pernilla 44 år. Så många jordsnurr har kvinnorna med namnet Pernilla levt enligt medelåldern.” ”Det har varit en klubb med förmågan att blixtra till under ett jordsnurr och sedan rada upp flertalet sämre säsonger på raken.”

Jordsnurr används alltså nästan uteslutande i betydelsen ’år’, den tid som det tar för jorden att röra sig ett varv runt solen. Men ibland används det också för ’dygn’, det vill säga den tid det tar för jorden att snurra ett varv runt sin egen axel, och vissa reagerar på ordets användning för ’år’: ”Varför pratar folk om ålder som jordsnurr? Typ: Hejsan, jag är en snubbe på 13 jordsnurr. Vad menar ni? När jorden snurrar runt sin egen axel tar det ett dygn, inte ett år.”

Följaktligen används ibland också solsnurr i stället för jordsnurr, även om det är betydligt ovanligare i bruket: ”Jag är en kille på 12 solsnurr som tycker att fler borde spela piano.”

Om några jordsnurr kanske jordsnurr finns också i SAOL.


Uppdaterad 12 januari 2021