• Huvudmeny

Skandal

De senaste veckornas nyhetsrapportering har till stor del präglats av fallet Thomas Quick, som av många kallas en rättsskandal. På nöjessidorna ställde en lättklädd rumpdans i tv tidigare under hösten till med en annan sorts skandal.

Och läser man lokaltidningar stöter man ofta på skandaler av alla möjliga slag: allt från att orten inte får en ny hockeyarena till att en ansvarig politiker inte kommer till den öppna frågestunden i kommunfullmäktige klassas som en sådan.

Varifrån kommer då ordet skandal? Förmodligen från grekiskans σκάνδαλον, skandalon. Möjligen användes ordet ursprungligen i betydelsen ’redskap som sprätter till’ eller ’fälla som läggs ut för en fiende’ för att senare komma att omfatta även annat som kan orsaka förargelse.

I svenskan har ordet funnits sedan åtminstone 1700-talet, då med den latinska formen scandalum. Även grekiskans skandalon har förekommit, men då främst i religiöst fackspråk.

Numera kan alltså allt möjligt, från vardagsförargelser till rättsliga övergrepp, klassas som skandal. Och ordet är nog inte uteslutande negativt – i PR-syfte finns det inget som är så effektivt som en rejäl, braskande löpsedelsskandal, på gott och ont.

Uppdaterad 20 maj 2014