• Huvudmeny

Flipp

Engelskans flip är ett ljudhärmande ord för att vända, slå, växla snabbt och så vidare.

Det förekommer i många olika användningar och konstruktioner, till exempel i uttryck som flip a coin och flip your fingers. Det har varit ett engelskt verb åtminstone sedan 1500-talet och framåt.

Välutnyttjat lånord i svenskan

Men försvenskningen flipp- är också ett välutnyttjat lånord i svenskan. Vi går i flippfloppsandaler (där flip är tydligt ljudhärmande), vi flippar ur och är utflippade (blir tokiga eller knasiga eller tappar kontrollen över oss själva). Man kan också vara flipprig (förvirrad, tokig). Ibland kan flippad även betyda bakvänd: ”Välkommen till det flippade klassrummet på Wieselgrensskolan. Här får eleverna undervisningen hemma på fritiden och läxan görs i skolan. 9b är testklass och de bakvända mattelektionerna har gett oväntat gott resultat.”

Något kan som bekant även vara en flipp eller flopp (succé eller misslyckande), också med lite mer abstrakt användning (”Örebro Hockey är säsongens flipp”). Flipp- tycks också förekomma i en del nya användningar. Att ”flippa in bollen” i fotboll är ett av flera exempel vi lagt märke till.

Lång historia i Sverige

Så långt den moderna användningen av flipp-. Men ordet har faktiskt använts sedan mycket länge i svenskan, framför allt med en mer specifik innebörd: spritförstärkt öl. Från att ha varit ett verb blev flip i slutet av 1600-talet i engelskan och andra nordgermanska språk också ett substantiv för en dryck som bestod av uppvärmt öl blandat med sprit, socker och andra varierande ingredienser, till exempel ägg, grädde, ost och bröd. En dryck typisk för sjömän enligt vissa källor (det har också kallats sjömanssoppa och ölbröd), men drycken förekom rätt allmänt, inte mist på Gotland. Flipp finns omnämnt i Gotländsk ordbok, med belägg och recept från bland annat Lau, Fole och Fårö.

Det förekom ”mycket förr, men nu är det avlagt” står det i nämnda ordbok, men flipp dricks en hel del även i dag på Gotland. Drycken består då ofta av gotlandsdricka (öl med honung och enris) som blivit lite för gammal och därför blandats med sprit och till exempel torkad frukt, ingefära, kanel och socker.

Så hur kommer det sig att drycken kallas flipp? Det finns de som menar att ordet har att göra med det frasande ljud som uppstod när drycken förr värmdes upp med glödgat järn, men det är troligare att det helt enkelt handlar om att ingredienserna blandas ner och vispas ihop. 

Ägg kunde som sagt vara en av ingredienserna, och det tycks vara det man fastnade för när ordet flip så småningom vandrade vidare till drinkvärlden i andra hälften av 1800-talet och började beteckna en drink med ägg och sprit, fast utan öl. I dag är egg flip mer specifikt en sådan drink med ägg, socker och sprit, medan egg nog också innehåller grädde.

Uppdaterad 20 maj 2014