• Huvudmeny

Fobi

Lider du av phobofobi? Då kanske du inte ska läsa den här artikeln.

Phobofobi, ’fobi för fobier’, är att vara så rädd för att bli rädd att detta i sig blir ett problem. Nu är denna rädsla troligen inget större samhällsproblem; liksom hexakosioihexekontahexaphobi (fobi för talet 666), trypofobi (fobi för hål) och pogonofobi (fobi för skägg) måste phobofobin nog klassas som en av de mer udda fobierna. Den som gillar att leka med ord kan dessutom enkelt skapa vilka fobier som helst genom att pussla ihop ett grekiskt eller latinskt förled med ordet fobi.

Fobi kommer från grekiskans phobos som betyder fruktan eller skräck. Några av de vanligare fobierna som uppmärksammas inom psykiatrin är agorafobi (torgskräck), araknofobi (rädsla för spindlar) och social fobi (rädsla för situationer där man står i centrum för andras uppmärksamhet). Numera är det vedertaget att många fobier kan botas genom beteendeterapi, där patienten utsätts för det den är rädd för tills rädslan klingar av.

Några av de vanligast förekommande fobiorden syftar dock inte på verkliga fobier i vetenskaplig mening. Några exempel är homofobi, funkofobi, afrofobi och islamofobi. Här handlar det inte om rädsla utan om fördomar och rasism. Den som är islamofobisk lider inte av fobi för muslimer i psykologisk mening utan snarare av trångsynthet och rasism.

Denna betydelseutvidgning av ordet fobi, där allmänspråket ger det en delvis annan innebörd än det psykologiska fackspråket, är problematisk och omdiskuterad. Oavsett det kan gränsen mellan psykologiskt betingad rädsla och avsersioner som har andra orsaker ibland vara svår att dra. Det ser man redan på ett äldre ord som xenofobi, ’rädsla för främlingar’; de flesta xenofober är främlingsfientliga, men knappast rädda.

Uppdaterad 13 mars 2019