• Huvudmeny

Öppna språkdata

Genom att tillgängliggöra språkresurser som öppna data vill vi bidra till forskning inom språk och samhällsvetenskapliga ämnen. Vi vill också stimulera utvecklingen av teknik som gagnar språken i Sverige och bidrar till ökad tillgänglighet till information och service.

Här finns språkresurser från Språkrådet som är tillgängliga för vidareutnyttjande. Ordlistorna kan till exempel användas av myndigheter och andra organisationer som stöd för översättning och tolkning. Ordlistorna är tillgängliga via licensen Creative Commons BY. Det innebär att vi tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på materialet, även i kommersiella sammanhang – mot att den som använder, bearbetar eller sprider materialet ser till att det framgår att Isof är upphovsman. Materialet får inte ändras eller användas på ett sätt som är kränkande för upphovsmannen. Mer information om licensen hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En del av materialet är tillgängligt via licensen Public Domain Mark (PDM) eller Ingen upphovsrätt/Public domain. Dessa resurser har ingen upphovsrätt. Det är material som inte innehåller verk eller skyddade prestationer, alternativt innehåller enbart handlingar som är undantagna från upphovsrätt enligt 9 §, eller verk för vilka skyddstiden har gått ut.

Du hittar alla våra språkresurser på liljeholmen.isof.se/sprakresurser/länk till annan webbplats och här samlar vi kontinuerligt fler resurser.

Information om våra resurser finns i SweClarin-katalogen.länk till annan webbplats

Öppna språkdata

Namn

Beskrivning

Sökväg

Lexin

Lexin flerspråkiga lexikon omfattar mellan 5 000 och 28 500 uppslagsord; vardagliga ord och fraser samt samhällsord. Till uppslagsorden ges språkexempel, satskonstruktion, stilistisk och grammatisk kommentar, sakupplysning samt förklaring och/eller synonym.

Gå till Lexin i Språkrådets resurskataloglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se information om Lexin i metadatakatalogenlänk till annan webbplats

Myndighetstext och terminologi

Texter och terminologi från svenska myndigheter på svenska med översättningar till ett eller flera europeiska språk.

Gå till myndighetsdata i Språkrådets resurskataloglänk till annan webbplats

Information om myndighetstexter i metadatakatalogenlänk till annan webbplats

Information om myndighetstermer i metadatakatalogenlänk till annan webbplats

Sverigefinska ordlistor

Svensk-sverigefinska ordlistor inom olika områden, framtagna av Sverigefinska språknämnden och Språkrådet. Ordlistorna behandlar bland annat socialförsäkring, vård och omsorg, politik, utbildning, djur och natur i Sverige.


Gå till sverigefinska ordlistor i Språkrådets resurskataloglänk till annan webbplats

Se information om sverigefinska ordlistor i metadatakatalogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 09 december 2019