• Huvudmeny

European Language Resource Coordination

European Language Resource Coordination (ELRC) är ett EU-projekt som samlar in språkliga data för att bygga maskinöversättningssystem åt offentliga institutioner.

Inom programmet Connecting Europe Facility (CEF.AT)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster utvecklar Europakommissionen en digital plattform för offentliga e-tjänster. Plattformen erbjuder maskinöversättning för att göra det möjligt att kommunicera över språkgränserna inom EU. Projektet European Language Resource Coordination (ELRC)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har som syfte att myndigheter i medlemsländerna ska bidra till insamlingen av språkligt material för att träna maskinöversättningssystemet.

Projektet i Sverige

Varje deltagarland har två representanter i projektet, en som företräder den offentliga verksamheten och en som är teknisk representant. Från Sverige deltar Lars Borin från Institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet och Rickard Domeij som är språkvårdare med ansvar för språkteknologi på Språkrådet.

Seminarium i maj 2018

Den europeiska kommissionen gav varje deltagarland i uppgift att under 2018 hålla ett ELRC-seminarium. I Sverige anordnades det 23 maj av Språkrådet, på Europahuset i Stockholm. Läs mer här.

Seminarium 2016

I mars 2016 arrangerade Europakommissionen i samverkan med Språkrådet, Språkbanken i Göteborg och Europahuset i Stockholm ett seminarium om maskinöversättning. Läs mer om seminariet och ta del av deltagarnas presentationer på sidan Seminarium om maskinöversättning.

Projektinformation


Projektdeltagare från institutet
Rickard Domeij

Samverkan
EU-projekt för att samla in språkliga data för maskinöversättning.

Uppdaterad 14 maj 2020

Kontakt


Rickard Domeij

Telefon: 073-558 60 41

E-post: Rickard Domeij