• Huvudmeny

Svinnpåse

Med svinnpåsen kan vi får ner matsvinnet samtidigt som konsumenterna erbjuds billigare mat.

Om du är ekonomisk, klimatsmart eller både och kanske du redan är bekant med svinnpåsen. Den finns i vissa matbutiker och innehåller matvaror som går bra att konsumera eller tillreda om man gör det nu direkt. Det kan handla om bladgrönsaker som börjar se lite vissna ut, brunfläckiga bananer eller skorpor vars bäst före-datum snart passerar. Den fiffiga konsumenten på hugget får alltså fullt ätbar mat till lägre pris.

I vissa butiker är svinnpåsen första ledet i en kedja för att minska mängden mat som slängs. Nästa steg kan vara svinnpåsar till riktade målgrupper som får handla ännu billigare, som studenter eller pensionärer, och i sista hand kanske påsen erbjuds till krögare som har möjlighet att laga till maten samma dag. Målet kan vara ett så kallat nollsvinnsystem, där ingen mat ska slängas – något som tidigare setts som omöjligt för matbutiker.

Riktigt svinnsmarta butiker kan få ”Årets svinnpris” av organisationen White Guide Green. Priset går till butiker ”som på ett framstående sätt arbetar med att minska matsvinnet i butik och som kommunicerar behovet av ett minskat svinn ut mot kunderna”.

Brunfläckiga bananer

Brunfläckiga bananer platsar i svinnpåsen. Foto: Giorgio Trovato på unsplash.com.

Uppdaterad 19 mars 2021