• Huvudmeny

Snällvägg

VIll du ge bort vinterkläder eller något annat till mer behövande? Då är snällväggen en ny möjlighet.

Vägg med krokar. På några av krokarna hänger jackor. På väggen står det "Wall of kindness. Ta en jacka om du behöver, ta en jacka om du har över".

Har du vinterkläder som du inte behöver, eller behöver du kanske ett vinterplagg som du inte har råd att köpa? I flera svenska städer kan du då besöka en snällvägg, där du antingen kan hänga upp hela och rena överblivna plagg eller ta ett plagg helt gratis. Den kanske mest spridda termen för fenomenet är på engelska, wall of kindness, men trenden började i Iran och kallas på persiska دیوار مهربانی‎ dīvār-e mehrabānī (källa: Wikipedia). Även i Sverige används ibland det engelska uttrycket, men även det svenska snällvägg förekommer och bör förstås användas i första hand, särskilt när det handlar om projekt som sköts av exempelvis kommuner.

Just vinterplagg verkar vara det vanligaste att ge och ta på snällväggen, men det finns liknande projekt med allt från mat till böcker.

Ibland används snällvägg eller närliggande uttryck även i vidare mening, om en yta där man skriver snälla budskap om eller till andra: ”Vi har skapat en snällvägg i korridoren dit alla kan gå och läsa för att bli motiverade”; ”Gör ett snällfönster med snälla meddelanden till de andra på skolan.” I den betydelsen verkar ordet ha funnits lite längre i svenskan än i betydelsen ’plats för att skänka och ta emot plagg’. Det är dock i den senare betydelsen som ordet har fått större spridning, och anammats som projekt av till exempel kommuner och bibliotek.

Uppdaterad 02 februari 2021