• Huvudmeny

Jukeboxbio

När biograferna går på knä under pandemin tvingas de satsa på nya sätt att visa film på – som jukeboxbio.

Coronapandemin har som bekant slagit hårt mot biograferna, i både Sverige och andra länder, och många biografer och biografkedjor har fått slå igen när intäkterna uteblir. Men nöden är ju uppfinningarnas moder sägs det, och många företag och verksamheter har under pandemin försökt göra saker på nya, kreativa sätt.

En sådan kreativ idé är konceptet som Scalabiografen i Båstad kläckte i mitten av mars och valde att kalla jukeboxbio. Det är privata bioföreställningar där mindre sällskap själva väljer film och tidpunkt och får salongen helt för sig själva. Det kan vara familjer, kompisgäng, föreningar eller barnkalas, och man kan ofta välja mellan biografens filmtitlar eller ta med en egen film. Greppet var så smart att andra biografer snabbt tog efter konceptet. Det har kallats lite olika saker, som din bio och bio on demand, men det som framför allt slagit an är jukeboxbio – som nu blivit ett spritt uttryck i hela den svenska biobranschen.

För en del biografer har jukeboxbio varit en ekonomisk räddning, för andra kan det åtminstone vara ett sätt att hålla maskineriet i bion igång eller ge service till den publik som man vill ska vara sugen på att komma tillbaka till de ordinarie bioföreställningarna när de drar igång igen.

Vissa biografer satsar även på andra lösningar, som att man hyr biolokalen och använder utrustningen för tv-spelsbio. Då tar man med sig sin egen spelkonsol och kopplar upp sig på biografens anläggning. Så långt inomhusbio. För parallellt med jukeboxbion har också den gamla drive-in-bion – ett nyord på 1950-talet – och den billösa utomhusbion blivit en nytänd trend under coronakrisen, med satsningar på en rad orter runt om i landet.

Bioföreställning för några få

Jukeboxbio för några få. Foto: Kilyan Sockalingum, unsplash.com

Uppdaterad 04 december 2020