• Huvudmeny

Novent

Gillar du att börja julstöka och vintermysa redan under senhösten? Då är det hög tid för novent.

Novent är ett teleskopord bildat till november och advent. Det står helt enkelt för ett adventsliknande firande som inleds redan i november. Julskyltningar och behovet av att främja en annalkande julstämning tycks komma tidigare och tidigare för varje år, och alltfler väljer att redan i november börja julpynta, julbaka och på andra sätt förbereda sig inför julen.

Oskarshamns-Tidningen (30 november 2019) ger en belysande förklaring: ”Sociala medier började fyllas av julstämning redan i början av november i år, och det har till och med myntats ett nytt ord för detta smygjulmysande som drar igång redan i november – novent.”

Ordet och fenomenet bakom kan tyckas lite fånigt, men det verkar vara här för att stanna. Det har bland annat varhuskedjan Åhléns tagit fasta på: De har redan sedan tidigare i höstas lanserat en rad produkter under just ”Novent” som kollektionsnamn.

Novent kan också sägas vara del av ett ordbildningsmönster med teleskopord kopplade till vissa månader under året. Andra exempel på sådana ordbildningar är vabbruari (februari som vabbtät månad till följd av influensa), inktober (rita och posta en teckning i bläck om dagen i oktober månad på sociala medier) och veganuari (äta växtbaserad kost under januari månad).

Oavsett om du tycker om julfirande eller inte, passa på att novembermysa i höstmörkret!

Novembermys

Novembermys med julstämning, eller novent som det också kallas. Foto: Alisa Anton, unsplash.com.

Uppdaterad 04 november 2020