• Huvudmeny

Tegnelleffekten

Anders Tegnell har fått en enorm exponering i medierna det senaste halvåret. Men han har även blivit en symbol för vår tillit till experter.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har som ingen annan svensk denna vår gjort avtryck i medierna och svenskarnas samtalsämnen. Det har också medfört att det skapats en lång rad sammansättningar och uttryck bildade på namnet Tegnell, ja till och med ett verb, tegnella, som kan fyllas med lite olika betydelser. Vi följer Tegnell-tv (Folkhälsomyndighetens tv-sända pressträffar), drabbas av Tegnellfeber och skaffar, i extrema fall, en Tegnelltatuering. I speciella webbshoppar kan man handla Tegnelltröjor, Tegnellmobilskal, Tegnellmuggar etc.

Allt detta kan sammanfattas i uttrycket Tegnelleffekten. I första hand handlar det då om exponeringen av personen Tegnell, som en DN-artikel (10 april 2020) beskriver:

“Bara på ett par veckor har den svenska statsepidemiologen – nyckelpersonen i den svenska strategin mot coronaviruset – hunnit gå från att bli utmålad som landsförrädare till att hyllas som hjälte och gästa program som Skavlan. Sveriges nya fixstjärna räds inte att slå tillbaka mot vare sig utspel från Donald Trump eller ha åsikter om sommarens planerade festivaler. Tegnelleffekten har även lett till en uppsjö av memkultur och skämt på nätet. I sociala medier har det modifierade Bröderna Lejonhjärta-citatet ’All makt åt Tegnell, vår befriare’ cirkulerat och även tryckts på tröjor och kaffemuggar … Flera låtar har gjorts till hans ära, bland annat av rapparen Shazaam. Och på Facebook lockar olika fangrupper tiotusentals medlemmar.”

Men Tegnelleffekten handlar även om människors ökade tilltro till myndigheter och experter. Det sammanfattas så här i publikationen Onkologi i Sverige (16 juni 2020): ”Han har fått symbolisera det man kan lita på, men anmärkningsvärt nog att man kan lita på utsagor som varken är svarta, vita eller glasklara (och minst av allt enkla), men trots det uppfattas som sanna. Både skjutjärnsjournalister och ledande politiker visar ett exceptionellt förtroende för en person som i vår tids uppskruvade och slamrande värld talar med små bokstäver – och förtroendet håller i sig över tiden. Är Anders Tegnell en bild av det svenska, av det genomsnittliga?”

Uttrycket Tegnelleffekten ansluter till tidigare nyordsbildningar som förra årets Gretaeffekten (Greta Thunbergs bidrag till vårt klimatmedvetande) och den tidigare Westerbergeffekten (Bengt Westerbergs påverkan på Folkpartiets valframgång 1985).

På sina håll märks nu förstås Tegnelltrötthet, Tegnellmättnad och Tegnellkritik. Men Tegnelleffekten tycks bestå. Åtminstone så länge coronapandemin pågår och Anders Tegnell är statsepidemiolog.

Statsepidemiolog Anders Tegnell

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons (CC-BY-SA-4.0).

Uppdaterad 03 juli 2020