• Huvudmeny

Mobillåda

Kan årets julklapp hjälpa människor att umgås mer med varandra?

HUI Research (tidigare Handelns utredningsinstitut) har meddelat att 2019 års officiella julklapp är en mobillåda. Det är alltså frågan om en låda där man kan lägga sin mobil medan man i stället umgås med släkt och vänner i köttvärlden (den verkliga, icke-digitala världen) och omfamnar sin jomo (joy of missing out, ’slippa känna stress över att missa saker på sociala medier’).

Lådor att stoppa sin mobil i har förstås funnits länge framför allt i våra skolor, ibland kallade mobildagis. Men nu ska lådan placeras också i varje hem, och kunna köpas i vanliga konsumentbutiker. Just ordet mobillåda har samtidigt slagit igenom stort under 2019. Ett typiskt exempel är det från Svenska Dagbladet 13 juni: ”Högsta tanke- och stilpoäng knep Jonas Sjöstedt. I mobilförbudets anda överräckte han en mobillåda i trä som hans son hade tillverkat i slöjden, och hans dotter märkt ’Jan Björklunds mobillåda’ – till hjälp att vänja sig av den ständiga närkontakten med mobilen.”

Lådan kan se ut på olika sätt och vara olika stor, beroende på hur många mobiler man vill kunna lägga i den och om det även ska finnas plats för plattor eller kanske till och med bärbara datorer. Ibland är lådan märkt med texten ”mobiler” för att förtydliga användningen. Det finns färdiga lådor att köpa, men det går också bra att pyssla ihop sin egen. Kanske ett julklappstips för den med liten budget – ett barnbarn kan klä in en skokartong till mobilberoende mormor och morfar, som en pik för att de hellre ska spela brädspel nästa gång barnbarnet kommer på besök.

Mobillådan är en del i trenden att uppmuntra oss till att leva mer skärmfritt, inte minst att barn och ungdomar ska skärma mindre. Samtidigt handlar det om att värna ”riktiga” relationer. Huruvida de relationer man underhåller via sin mobiltelefon inte räknas som riktiga är en annan fråga.


Bild på mobillåda

Foto: Mobillåda med mobiler.

Uppdaterad 21 november 2019