• Huvudmeny

Eldost

Den cypriotiska halloumin är ifrågasatt. Nu kommer Eldost och andra svenska stek- och grillostar.

Det har i medierna rapporterats om rekordhög antibiotikaanvändning inom djurhållningen på Cypern – som vi importerar enorma mängder av osttypen halloumi från. Importen har ökat från 21 ton 2011 till hela 4 000 ton 2018. Och detta innebär i förlängningen en risk för ökad antibiotikaresistens:

”Att frossa i den cypriotiska osten är helt ofarligt eftersom den i sig inte innehåller antibiotika. Däremot påverkar antibiotikaanvändningen inom djurhållningen även oss människor. Så minskar vi inte användningen av antibiotika kommer det i framtiden bli svårt att bota många infektionssjukdomar som vi i dag botar med antibiotika”, som Metros nätupplaga (3 juli) sammanfattar.

Det har gjort att många nu ifrågasätter vår halloumikonsumtion och vill att vi i stället äter mer lokalproducerad, svensk ost. Det tillverkas flera halloumiliknande ostar i Sverige, alltså ostar gjorda för att stekas eller grillas, men än så länge lever de ett undanskymt liv:

”Länge har det efterfrågats en svensk version av halloumi. Men på grund av varumärkesskyddet går det inte att tillverka en svensk kopia på halloumi gjord på svenska råvaror. Den svenska varianten har i stället fått det varumärkesskyddade namnet Eldost av Sveriges Gårdsmejerister. Bara medlemmar i branschorganisationen får kalla den Eldost. Den går att hitta i vissa delikatessbutiker och gårdsbutiker och tillverkas likt halloumin på en blandning av ko-, get- och fårmjölk” (tidningen Land 2 juli 2019). (Även buffelmjölk går att blanda in, ska tilläggas.)

Flera mindre mejerier har tagit fram andra varianter och gett dem fantasifulla namn som Fjälloumi, Hallåmi, Filloumi och Koloumi (flera av dessa har dock dragits in av juridiska skäl). Dessutom förekommer de mer allmänna typbenämningarna stekost och grillost.

Om det blir den skyddade Eldosten som tar över en del av marknaden eller någon annan svensk grillost återstår att se. Men de stora livsmedelsjättarna lär nu stå i startgroparna för att börja saluföra alternativ till den cypriotiska halloumin.

Stekt halloumi

Foto: Hmioannou, Wikimedia Commons, CC BY 3.0.

Uppdaterad 20 januari 2020