• Huvudmeny

Gretaeffekten

Det klimatmedvetande och de klimatstrejker som tonåringen Greta Thunberg bidragit till världen över kallas för Gretaeffekten.

Greta Thunberg (född 2003) har sedan sommaren 2018 klimat- och skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag, med ambitionen att inte sluta förrän svensk politik är i linje med målen i klimatavtalet från Paris 2015. Hennes klimatprotester har inte bara fått många andra barn i Sverige att klimatstrejka, människor över hela världen har inspirerats av Gretas engagemang.

Greta har snabbt blivit så känd att hon fått träffa både påven och kända världspolitiker, hon har omtalats som möjlig mottagare av Nobels fredspris och hon har visat att barn faktiskt kan påverka politiken. Dessutom har hennes engagemang gett framgång till andra, inte minst i Tyskland där De gröna (Die Grüne) ökat i popularitet. Allt detta kallas ofta för Gretaeffekten, som vi kan se bland annat i detta tidningsbelägg:

”Hur stor var Greta-effekten?
– Det vi frågade var om man dels hade blivit mer intresserad av klimatfrågor på grund av Greta och dels om man blivit mer motiverad att delta i den globala klimatstrejken den 15 mars. Det fanns en tydlig effekt, särskilt när det kom till mobiliseringen till de här protesterna. Jämför man med andra länder, så märktes det tydligt att effekten var starkast i Sverige. Men effekten fanns också i andra länder. Det är väldigt spännande att en enskild person kan spela den rollen. En stor andel av de svarande hade också gjort personliga förändringar av sin livsstil. En majoritet hade gjort förändringar när det gällde diet eller konsumtion av politiska skäl” (ETC Lördag 18 april 2019).

Även i internationella medier har det ibland talats om the Greta effect. Ofta har uttrycket använts rätt synonymt med nyordet flygskam och ambitionen att flyga mindre:

”Gretaeffekten på svenskarnas resande är begränsad. Enligt tidningen Vagabonds resebarometer uppger två av tre svenskar att de påverkas av skriverier kring resors klimatavtryck. Samtidigt uppger lika många att de inte planerar att förändra sitt resande” (Borås Tidning 25 april 2019).

Vi får hoppas att Gretaeffekten – att ett 15-årigt barn faktiskt kan åstadkomma mycket mer för klimatet än vad tusentals politiker världen över lyckats med – är här för att stanna.


Foto: Extinction Rebellion Sverige, CC BY 2.0.

Uppdaterad 06 maj 2019