#loadText ($preambleOrder $preambleText) #loadText ($titleOrder $titleText)
  • Huvudmeny

Prylsvinn

Ordet prylsvinn står för att vi bör minska antalet prylar, ett viktigt steg på vägen mot ökad hållbarhet.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i december 2018 lanseras ordet prylsvinn med följande definition: ”Den tid under en saks livslängd som den inte används. Kan även inkludera att saken slängs i förtid eller är konstruerad för en onödigt kort livslängd.” Bakom ordet står sälj- och miljöorganisationer som Svenska miljöinstitutet, Naturskyddsföreningen, Hygglo, Blocket och Sellpy.

Svinn innebär vanligen att något kastas eller försvinner i onödan. Med prylsvinn vill man sätta fokus på att prylar, till skillnad från till exempel mat, ofta inte slängs utan mest ligger oanvända – men att det också är en form av svinn. Prylarna skapar dessutom problem med osynligt avfall, det vill säga det avfall som uppstår under produktionen av en pryl och som är betydligt större än avfallet från den färdiga prylen.

Hur kommer vi då tillrätta med prylsvinnet? Organisationerna bakom artikeln pekar på en rad möjliga åtgärder: För det första bör vi förstås bara köpa sådant vi verkligen behöver. Vi kan i högre grad också dela prylar med varandra, och upprätta tjänster som hjälper oss med det (se delningsekonomi i nyordslistan 2015). De prylar som tillverkas måste skapas för längre livslängd och vara möjliga att reparera. Och materialen i prylar som slängs måste återanvändas mer.

Så tänk på prylsvinnet nästa gång du handlar!

Läs mer

DN-artikel 15 december 2018 om prylsvinnlänk till annan webbplats

Fingerspinnare. Foto: Superbass(CC BY-SA 4.0), Wikimedia Commons

Vad händer med alla fingerspinnare som nu ligger i byrålådan?

Uppdaterad 17 januari 2019