• Huvudmeny

december 2010

App

App är en förkortning av applikation, som i sammanhanget betyder ’datorprogram’. Appen är en typ av program som har en direkt nytta för den vanliga användaren, till skillnad från andra typer av program som exempelvis operativsystem. På senare tid har app främst kommit att stå för program och funktioner som hör till mobiltelefoner och surfplattor.

App är inget nytt ord, men det har fått större spridning under de senaste två åren: man får 10 gånger fler träffar 2010 än 2008 om man tittar i ett presstextarkiv. Ordet har länge används fackspråkligt, exempelvis i specialtidskrifter för datorintresserade. Det är också där man hittar de tidigaste förekomsterna i svensk tidningstext (1997).

Att app nu förekommer så gott som dagligen i de flesta stora dagstidningar beror naturligtvis på surfplattornas och pekskärmsmobilernas intåg i medielandskapet och i våra vardagsliv. Många svenska dagstidningar har eller planerar att släppa egna appar, det vill säga digitala versioner av tidningen eller av en speciell bilaga. Andra exempel på vanliga appar är program som gör det lättare att komma åt sociala medier som Facebook och Twitter på mobiltelefonen eller surfplattan. Det finns också appar för översättning, läsning av e-böcker, reseplanering med mera.

De flesta appar tillverkas inte av stora datorföretag, utan av småföretag eller självständiga programmerare. Det är dock vanligt att företaget bakom surfplattan eller mobiltelefonen kräver att få godkänna alla appar. Vissa appar kostar, andra är gratis. Vissa kommer ständigt i nya versioner och andra faller i glömska. Klart är i alla fall att ordet app är här för att stanna, som självständigt ord och i alla möjliga sammansättningar som betalapp, reklamapp, appbutik och i putslustiga årets julkl-app.

Uppdaterad 05 maj 2014