• Huvudmeny

oktober 2006

Googla

Verbet googla betyder förstås att ’göra sökningar i söktjänsten Google’, eller vidare 'att använda olika tjänster i Google'. I dag kan googla ibland också allmänt betyda att använda vilka söktjänster (Altavista, Eureka, Eniro m.fl.) eller sökfunktioner som helst.

Verbet googla är inte nytt. Språknämnden hade med det i sin nyordslista redan 2003. Det som förändrats sedan dess är att användningen av det ökat lavinartat. Googla är ett av de ord i svenskan som ökat mest i användning de senaste två åren.

Googles sökmotor är i dag världens i särklass mest använda. Företaget tillhandahåller utöver den vanliga söktjänsten en rad andra tjänster, som Google Earth (satellitbildstjänst för hela världen), Froogle (söktjänst för webbshopping) och Google News (sammanställning av nyheter från nyhetswebbplatser). Man kan också använda GoogIe som lokal söktjänst på sin egen webbplats. Namnet Google kommer i sin tur f.ö. från den matematiska termen googol, som betecknar talet 10 upphöjt till 100. Här några exempel på hur ordetgoogla
används:

  • "Googla din hårddisk. Google planerar att inom kort lansera ett verktyg för att söka bland filer och texter på den egna datorns hårddisk."
  • "Googla teveprogram i egen klient."
  • "Vågar du googla på dig själv?"
  • “Googla dig in i din lokala bibliotekskatalog.
  • "Googla dig till bättre hälsa. Google introducerar en sökmotor speciellt inriktad på hälsofrågor, Google Health.

Att söka information med hjälp av sökmotorer är något som för många människor utvecklats till en livsstil. Inget är för litet eller stort för att söka information om: telefonnumret till en gammal klasskamrat på lågstadiet, adressen till en restaurang, det amerikanska statsskicket – allt kan googlas fram. Och vet man bara hur man söker med rätt ord och rätt söktecken (trunkering, booleska operatorer etc.), går det att hitta goda svar på det mesta. Även på språkfrågor.

Vill man t.ex. veta hur vanligt just googla är i svenskt språkbruk, skriver man bara ordet googla i Googles sökfält, klickar på ”Svenska sidor” och ”Sök” och konstaterar sedan att man enbart på allmänt tillgängliga svenska webbsidor hittar ca 170 000 belägg. Så kan man googla sig fram till en språklig iakttagelse!

Uppdaterad 20 mars 2014