• Huvudmeny

Personnamn

Vi bär alla namn. Våra officiella personnamn utgörs av förnamn, mellannamn och efternamn. Frågor om dessa namn – deras ursprung, stavning och betydelse – berör och engagerar de flesta av oss. Det gäller både våra egna och andras namn.

Forskning, insamling och namnvård

Isof samlar in personnamn samt bedriver forskning kring och vård av personnamn. Personnamnsvården inkluderar rådgivning till de myndigheter som beslutar om för- och efternamn.

Äldre personnamnsforskning intresserade sig främst för namnen ur en språklig aspekt, medan den nutida forskningen också ser namnen ur sociologisk och kulturhistorisk synvinkel.

Människors val av namn till sina barn säger mycket om den tid vi lever i, om människors självsyn och förhållande till kulturella normer.

Förnamn

Förnamnen består av gamla inhemska namn som Birger och Ingrid men också av namn som lånats in under olika tider, som Johan, Kristina, William och Fatima.

Mellannamn

Mellannamn är en term efter danskt och norskt mönster och motsvarar det som tidigare kallades tilläggsnamn. Det är till sitt ursprung ett efternamn, som är placerat mellan förnamn och efternamn, till exempel Kristina Lindman Karlsson.

Efternamn

Efternamnsbruket är förhållandevis sent i Sverige och har tillkommit efter utländskt mönster. Det är först från och med 1600-talet som bruket av fasta släktnamn börjar växa fram.

Inofficiella namn

Vid sidan av de officiella namnen förekommer också inofficiella binamn, till exempel fornsvenskans Olaf Blafoth (om en person som har en blåsvart fot) och det nutida Robinson-Emma (om en person som deltagit i TV-programmet Robinson).

Byta namn?

Det finns idag långtgående möjligheter att byta efternamn eller lägga till förnamn. Läs mer under Personnamnsvård.

Uppdaterad 18 november 2019

Mer om våra förnamn

Förnamn.

Arkiv och samlingar

Vi har omfattande samlingar av medeltida förnamn och binamn.

I verket Sveriges medeltida personnamn (SMP) behandlas de namn som förekom i det medeltida Sverige.

Länkar

Lexikon över urnordiska personnamn av Lena Peterson är ett internationellt standardverk över våra allra äldsta personnamn.

Personnamn behandlas även i läromedlet Namn och namnforskninglänk till annan webbplats. (DiVA, Digitala vetenskapliga arkivet)

Lästips

Läs mer i Eva Bryllas böcker:

Förnamn i Sverige. Kortfattat namnlexikon (2004).

Andersson, Pettersson, Lundström och ... Beachman. Om nordiska efternamn i sin europeiska omgivning (2009).