• Huvudmeny

Övriga namn

Namn på sådant som inte är personer eller platser kallas ibland för "övriga namn". Hit hör till exempel namn på husdjur, fartyg och konstverk.

Bogserbåtar i hamnen.

Bogserbåtarna Hervor och Pontus i Uppsala hamn.

Vad vi namnger

Vi namnger inte bara geografiska platser och andra människor. För att kunna identifiera, relatera till och få struktur i vår omvärld ger vi namn till andra levande varelser, föremål och händelser. Så har det varit långt tillbaka i historien – vi har exempel på skeppsnamn från faraonernas Egypten. Idag tycker vi att det vore konstigt om någon hade en namnlös hund som sällskapsdjur, och att inte namnge ett företag strider rentav mot lagen.

Termen övriga namn

Det finns ingen bra sammanfattande term för alla dessa namngrupper, utan termen övriga namn används med motsvarigheter på andra språk (other names, sonstige Namen). Några av de största grupperna är:

Namn på djur: Hunden Trofast, katten Mirran, hästen Silver, kon Majros

Namn på fartyg: Ormen Långe, Silja Paradise, Windfall

Namn på företag: ABB, Astra, Blomsterhandeln Bellis

Namn på produkter: Bilen FordFocus, bokhyllan Billy, vinet Gato Negro

Från smycken till stormar

I princip kan vad som helst namnges: barn ger ofta namn till sina leksaker (nallen Bamse, dockan Lisa), kända vapen (svärdet Durendal) och smycken (diamanten Koh-i-noor) har namngivits genom historien. En kär bil kan få ett eget namn, konstverk har oftast namn (Nattvarden, Guernica), viktiga händelser (Trettioåriga kriget) och naturföreteelser (stormen Sven) likaså. 

Uppdaterad 28 april 2014