• Huvudmeny

Fråga oss om namn

En viktig del av vår verksamhet är att sprida kunskap om namn och namnvård. Här finns information om hur du kan få svar på dina frågor.

Obs! Tillfälliga förändringar

Isofs namnfrågor håller tills vidare öppet men eftersom vi för tillfället inte kan garantera full bemanning kan det ta längre tid än vanligt att få svar. Tillfälliga förändringar med anledning av covid-19

Vi svarar på frågor om ortnamn, personnamn och övriga namn, till exempel om enskilda namns och namnelements ursprung, betydelse och utbredning. När det gäller personnamn kan vi även svara på frågor kring trender och tendenser i dagens namnskick.

När det gäller namnvård har vi ett särskilt ansvar för ortnamnen. Vi svarar bland annat på frågor om korrekt stavning av namn på kartor och om vilka som beslutar om namn.

Vi kan även hjälpa till med frågor om ortnamn och personnamn på de nationella minoritetsspråken samiska, finska och meänkieli.

Ibland kan vi ge svar direkt, men ofta behöver vi kontrollera material i våra arkiv eller bibliotek innan vi svarar. 

Namnfrågor på Twitter

Namnverksamheten på Isof besvarar frågor om namn på Twitter. Twitternamnet är @namnfragor.

Besök våra arkiv

Vi tar också emot besökare på våra arkiv i Göteborg och Uppsala. Kontakta de olika arkiven för mer information. För tillfället är arkiven stängda för besökare.

Kontakt

Föredrag

Våra medarbetare håller föredrag inom olika ämnen.

Läs mer


Uppdaterad 21 december 2020

Kontakt


Namnfrågor: 0200-38 44 44

Telefontider: tisdag–torsdag 10–12, 13–15

E-post: namn@isof.se

Namn på Facebooklänk till annan webbplats

Öppettider under jul och nyår 2020/2021

Den 22 december 2020–11 januari 2021 håller rådgivningen stängt.