• Huvudmeny

Språkrådets språkseminarium i meänkieli 2020

Lue tämä meänkielelä!

Språkseminarium i meänkieli kommer att arrangeras en gång varje år, på olika platser i Sverige. 13-14 november 2020 är det dags igen!

Bild på ett pappersark som ligger på en randig matta. På arket står det med versaler "Kieliseminaari språkseminarium 13-14 marraskuuta november 2020 Matarinki Övertorneå Save the dage meankieli@isof.se".

Hösten 2020 arrangeras det andra språkseminariet i meänkieli!

Datum: 13-14 november

Plats: Övertorneå/Matarinki

Språkrådet vid Isof arrangerar varje år ett meänkieliseminarium. Förra seminariet ägde rum i Uppsala år 2019. De föredragen kan fortfarande ses på webben UR Play. I år samlas vi i Övertorneå och seminariedagarna ordnas i samarbete med Samverkansplattformprojektet, där Övertorneå kommun, Uleåborgs universitet i Finland, och Kvensk institutt i Norge, deltar.

Program

Programmet består av föredrag och workshops – häng med du också! Seminariedagarna består av två teman: skriftspråkets standardisering och språkbadsmetodik.

De frågor vi kommer beröra är bland annat hur ett skriftspråk generellt växer fram hos minoritetsspråk; vilka frågor är vi klara med, vilka återstår ännu? På vilket sätt ska undervisningen ta hänsyn till varieteter och lokala dialekter? Ortnamn och skyltning – hur ska stavningen egentligen se ut? Dessutom kommer vi att få inspiration till språkrevitalisering och få veta hur mindre språk kan få fler talare. Enligt forskning är språkbadmetod ett effektivt sätt i det. Men vad är språkbad egentligen? Hur gör man i de andra språken på Nordkalotten och runt om i världen?

Mer information kommer längre fram! Håll dig uppdaterad på den här sidan och på vårt instagramkonto Kieliraatilänk till annan webbplats.

Kontakt

Om du har frågor eller idéer är du varmt välkommen att mejla meankieli@isof.se

Uppdaterad 08 juni 2020

Om seminariet

Seminariet arrangeras av Språkrådet, Isof – Institutet för språk och folkminnen.

För vem?

För alla som är intresserade av meänkieli. Av språket eller av andra frågor som anknyter till det. För dig som är meänkielitalande, lär dig meänkieli, har rötter i meänkieliområdet, känner samhörighet med meänkieli – även om du använder ett annat namn på språket. Också du som arbetar med meänkieli eller med relaterande frågor kan finna seminariet intressant.

Kontakt

e-post: meankieli@isof.se