Nu samlar Isof in berättelser om samisk migration. Frågelistan berör olika former av förflyttningar och det är människors egna berättelser och erfarenheter som står i fokus.
Musik och minoriteter är temat för en internationell konferens som arrangeras i Uppsala. Konferensen vänder sig till forskare och studenter inom musik- och dansvetenskap, etnologi och angränsande ämnen. Nytt datum för konferensen är 25–30 oktober 2021.
Institutet för språk och folkminnen (Isof) får i uppdrag att samordna Nordiska ministerrådets satsning på att lyfta de mindre språken i Norden. Det kommer att ske genom olika insatser bland annat inom kultur.
Institutet för språk och folkminnen (Isof) har utrett inrättandet av språkcentrum för de nationella minoritetsspråken. I en tidigare delrapport föreslogs språkcentrum för finska och för meänkieli. I slutrapporten föreslår Isof att språkcentrum bör inrättas även för jiddisch respektive romani chib – och att båda dessa ska placeras i Stockholm.
I samband med Europeiska språkdagen deltog Isof i det årliga Språkkaféet på Europahuset i Stockholm. Omkring 600 elever var på plats för att lära sig mer om olika språk.
Den 1 juli 2019 uppmärksammar vi att det är exakt tio år sedan språklagen trädde i kraft. Syftet med lagen är framför allt att förtydliga svenskans och andra språks ställning i det svenska samhället.
Institutet för språk och folkminnen (Isof) får i uppdrag att utarbeta förslag till handlingsprogram för bevarande av de nationella minoritetsspråken. Det beslutade regeringen torsdagen den 27 juni.
Sveriges nationella minoritetsspråk och svenskt teckenspråk är ett nytt läromedel för gymnasiet. Det ger allmän information om Sveriges språk, lagar, rättigheter och flerspråkighet. Här finns också fördjupad information om de fem nationella minoritetsspråken och svenskt teckenspråk.
Sverigefinnarnas dag firas sedan 2011 och det var Sverigefinländarnas delegation som 21 mars 2010 valde Carl Axel Gottlunds födelsedag den 24 februari till sverigefinnarnas dag.