• Huvudmeny

Notiser 4/2017

Nominera till Klarspråkskristallen 2018

Missa inte att nominera till Klarspråkskristallen 2018, med temat klarspråk i vård och omsorg. Sista dag att nominera är den 5 februari 2018. Instruktioner och nomineringsblankett hittar du på sprakochfolkminnen.se/kristallen.

Skrivhjälp för jämlikt språk i vården

Västra Götalandsregionen har gett ut handboken Skrivhjälp för jämlik text i två delar. Den första delen förklarar hur normkritik och jämlik vård hänger ihop, och den andra delen ger konkreta tips om hur man kan bearbeta texter och bilder på ett normkritiskt sätt.

Länk: Skrivhjälp för jämlik textlänk till annan webbplats

Att skriva bättre i jobbet

Den sjätte upplagan av Att skriva bättre i jobbet har kommit ut. Språkrådet medverkar med svar på några vanliga språkriktighetsfrågor, t.ex. om skillnaden mellan varken eller och vare sig eller och råd om valet mellan adjektivformer på -a och -e.

 

Svenska Akademiens ordböcker på nätet

Du har väl upptäckt ordboksportalen svenska.se? Där finns Svensk ordbok (SO), den senaste upplagan av SAOL och den historiska Svenska Akademiens ordbok (SAOB) samlade och lätt åtkomliga med en gemensam sökfunktion.

Länk: svenska.selänk till annan webbplats

Julklappsböcker

Kanske ge bort en bok om språk i julklapp?

Lotten Bergman och Stellan Löfving har skrivit den humoristiska språkboken Den fascinerande fotbollsregeln och andra språkfenomen, som svarar på frågor som hur det gick till när kanslisvenskan bragtes om livet, och om vi svenskar verkligen klarar oss med de ord vi har.

 

Maria Sjödins O som i ordbok är en ordbok ”för alla som vill botanisera bland halvgamla, helmossiga, splitternya, dialektala, superfåniga, konstiga, klämkäcka, lite ljusskygga, småsnuskiga och alldeles underbara ord”.

 

Norsk verktygslåda

Norges motsvarighet till SKL har samlat praktiska tips om hur man kan kartlägga språkbruket i kommunen, testa texter på läsarna och mäta effekter av klarspråksarbete. Tipsen fungerar bra även i andra organisationer.

Länk: ks.no/fagomrader/digitalisering/utviklingsprosjekter/klart-sprak-i-kommunesektorenlänk till annan webbplats/

Provsurfa med simuleringsverktyg

Vill du testa hur din organisations webbplats fungerar (eller inte fungerar) för personer med olika funktionsnedsättningar? Funkify har tagit fram ett simuleringsverktyg som låter dig använda webben så som den kan upplevas av olika exempelpersoner (personor).

Länk: funkify.orglänk till annan webbplats

Avhandling om man, en och du

Sanna Skärlund vid Lunds universitet har nyligen doktorerat med en avhandling om hur generiska pronomen utvecklats i svenskan. Avhandlingen innehåller en historisk översikt av pronomenen man, en och du.

Länk: Man, en och du. Generiska pronomen i svenskans hisstorialänk till annan webbplats

Uppdaterad 07 november 2019

Kommande konferenser och seminarier om klarspråk

11 mars 2021
Symposium om begriplighet i lagtextlänk till annan webbplats, Berlin (på distans)

26 mars 2021
Grammatikdagenlänk till annan webbplats

5 maj 2021
Språkrådsdagen, (på distans)

11–13 maj 2021
Access for all,länk till annan webbplats internationell klarspråkskonferens, (på distans)

26 maj 2021
Starta och driva klarspråksarbete, (på distans)

8 oktober 2021
Språkforumlänk till annan webbplats, Stockholm

I myndighetens kalendarium hittar du fler evenemang!