Välkommen att fira internationella klarspråksdagen med oss!
Seminariet äger rum i lokalen Ljusgården på Fleminggatan 7 i Stockholm.
Fredagen den 12 oktober 2018 anordnade Språkrådet ett eftermiddagsseminarium om inkluderande språk.
13.00–13.10 Hej och välkommen!
Martin Sundin, generaldirektör, Institutet för språk och folkminnen
13.10–13.50 Språkarbete för en jämlik vård – praktiska erfarenheter från 1177 Vårdguiden och UMO.se
På 1177 Vårdguiden och UMO.se
har vi utvecklats från att översätta texter från läkarspråk, till att skriva så att alla kan förstå och känna sig inkluderade. Genom att skriva tillgängliga texter gör vi vården tillgänglig för fler. Men hur gör vi rent praktiskt? Vi delar med oss av erfarenheter och framgångsfaktorer. Vi kommer också att berätta om arbetet med den flerspråkiga sajten youmo.se
.
Ida Friedmann, Jenny Andersson och Sara Simon Borsiin är redaktörer och medlemmar i språkgruppen på 1177 Vårdguiden och UMO.se.
Presentation från 1177 Vårdguiden (pdf, 3.2 MB)
13.50–14.30 Klarspråk inom sexualupplysning – erfarenheter från RFSL Stockholm/Sexperterna
Inom sexualupplysningen idag finns det ett ständigt arbete med att göra språket tydligare, mer korrekt och att öppna för ett brett spektrum av kroppar, identiteter och sexualiteter. Lika brett är hbtq-communityts erfarenheter och kunskap, vilket ibland skapar en konflikt mellan språkpolitikens visioner och en bred tillgänglighet. Kan arbetet med inkludering skapa exkludering?
Nicklas Dennermalm jobbar med sexualupplysning och hivprevention på RFSL Stockholm. Han är också knuten till Karolinska Institutet där han forskar om homosexuella män som har sex i Berlin.
Presentation från Nicklas Dennermalm (pdf, 856 kB)
14.30–15.00 Fika
15.00–15.50 Inkludering och klarspråk i normkritiska språkförslag – ett språkvårdsperspektiv
Klarspråk, liksom många normkritiska språkförslag, syftar till en mer inkluderande kommunikation. Målet är alltså detsamma, men sätten att skapa ett inkluderande språk skiljer sig åt, liksom synen på vad språket har möjlighet att åstadkomma. Finns det en konflikt mellan att skriva klarspråk och att skriva normkritiskt? Och vad bör egentligen offentlig språkvård rekommendera för att uppfylla kravet på ett vårdat, enkelt och begripligt språk som också är inkluderande?
Lena Lind Palicki är universitetslektor i svenska på Stockholms universitet. Hon skriver just nu en bok om inkluderande språk.
15.50–16.00 Tack och hej!
Anmälningstiden gick ut den 1 oktober. Anmälan är bindande.
Fredagen den 12 oktober 2018
Klockan 13.00–16.00
Fleminggatan 7, Kungsholmen, Stockholm
900 kronor + moms
Anmälan senast 1 oktober.
Om du undrar något är du välkommen att mejla klarsprak@
sprakochfolkminnen.se