Årets Språkrådsdag hölls torsdagen den 28 april. Temat för konferensen var ”språk som möts”.
Under dagen hölls flera föreläsningar på temat. Längre ned på sidan kan du läsa mer om föreläsarna och se deras presentationer.
Tvåspråkighetens effekter för individens språkliga och kognitiva utveckling har varit föremål för vilda spekulationer. Ny forskning visar emellertid att tvåspråkigas ständiga jonglerande mellan två språk kan ha flera positiva sideffekter, som ökad selektiv uppmärksamhet och senareläggande av demens.
Föreläsare: Emanuel Bylund, Centrum för tvåspråkighet, Stockholms universitet
Presentation: Språk främjar hjärnan (pdf, 611.6 kB)
Moderator Karin Milles samtalar med översättaren Anna Gustafsson Chen.
Föreläsare: Anna Gustafsson Chen
Presentation: Repa upp och väva nytt (pdf, 182.1 kB)
Förståelse för språks roll när det gäller flerspråkiga elevers möjligheter att nå studieframgång är inte tillräckligt förankrad i svensk utbildningspolitik och praxis. Det visar uppföljningen av ett EU-projekt om flerspråkiga elevers studiesituation i åtta europeiska länder.
Föreläsare: Jarmo Lainio, Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska, Stockholms universitet
Presentation: Flerspråkiga elever (pdf, 571.5 kB)
Dagens globala ekonomi medför att fler och fler människor måste lära sig nya språk för att kommunicera i yrkeslivet. Vi ger exempel från två yrkesgrupper som får lära sig svenska i utlandet. Det ena är från Chisinau i Moldavien, dit svenska färdtjänstanvändare kopplas för att boka resor. Det andra exemplet handlar om läkare som intensivutbildas i svenska i Polen, innan de börjar arbeta i Sverige.
Föreläsare: Ingela Tykesson och Linda Kahlin
, Södertörns högskola
Presentation: Svenska som arbetsspråk på en internationaliserad arbetsmarknad (pdf, 2.8 MB)
I vissa fall när folkgrupper möts uppstår pidginspråk. Dessa språk försvinner dock ofta innan någon av de närvarande hinner inse vad som händer. Att försöka förstå pidginiseringsprocessen är därför ofta en fråga om ”språklig arkeologi”.
Föreläsare: Mikael Parkvall, Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet
Presentation: Upptäcksresande i kontaktspråk (pdf, 376.3 kB)
Språkrådsdagen avslutades med högtidlig prisutdelning. Sundsvalls kommun fick Klarspråkskristallen för sin nya e-tjänst och Susanne Sznajderman-Rytz fick minoritetsspråkspriset för sitt arbete med att synliggöra jiddisch.
Regeringen.se: Tal av Alice Bah Kuhnke vid utdelningen av Klarspråkskristallen och Minoritetsspråkspriset 2016
Erik Wellanders pris gick i till Andreas Nord från Göteborgs universitet för hans forskning om svenskt myndighetsspråk och myndighetskommunikation.
Anna-Karin Åström och John Paulsson från Sundsvalls kommun mottog Klarspråkskistallen från kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Minoritetsspråksprisvinnaren Susanne Sznajderman-Rytz kunde inte närvara vid prisutdelningen men skickade en videohälsning.
Andreas Nord från Göteborgs universitet fick Erik Wellanders pris för sin forskning om svenskt myndighetsspråk och myndighetskommunikation
Under Språkrådsdagen hölls en frågesport med språktema. Publiken deltog med sina mobiltelefoner och det gällde att vara snabb för att få höga poäng. Vill du repetera frågorna kan du se dem här (pdf, 1.6 MB).