• Huvudmeny

Språkrådsdagen 2016

Årets Språkrådsdag hölls torsdagen den 28 april. Temat för konferensen var ”språk som möts”.

Föreläsningar om språk som möts

Under dagen hölls flera föreläsningar på temat. Längre ned på sidan kan du läsa mer om föreläsarna och se deras presentationer.

Språk främjar hjärnan

föreläsare på scen

Tvåspråkighetens effekter för individens språkliga och kognitiva utveckling har varit föremål för vilda spekulationer. Ny forskning visar emellertid att tvåspråkigas ständiga jonglerande mellan två språk kan ha flera positiva sideffekter, som ökad selektiv uppmärksamhet och senareläggande av demens.

Föreläsare: Emanuel Bylundlänk till annan webbplats, Centrum för tvåspråkighet, Stockholms universitet

Presentation: Språk främjar hjärnanPDF (pdf, 611.6 kB)

Repa upp och väva nytt – om att översätta från kinesiska

föreläsaren på scen

Moderator Karin Milleslänk till annan webbplats samtalar med översättaren Anna Gustafsson Chen.

Föreläsare: Anna Gustafsson Chen

Presentation: Repa upp och väva nyttPDF (pdf, 182.1 kB)

Flerspråkiga elever och deras tillgång till utbildning och språk i skolan

föreläsare på scenen

Förståelse för språks roll när det gäller flerspråkiga elevers möjligheter att nå studieframgång är inte tillräckligt förankrad i svensk utbildningspolitik och praxis. Det visar uppföljningen av ett EU-projekt om flerspråkiga elevers studiesituation i åtta europeiska länder.

Föreläsare: Jarmo Lainiolänk till annan webbplats, Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska, Stockholms universitet

Presentation: Flerspråkiga eleverPDF (pdf, 571.5 kB)

Svenska som arbetsspråk på en internationaliserad arbetsmarknad

föreläsarna på scenen

Dagens globala ekonomi medför att fler och fler människor måste lära sig nya språk för att kommunicera i yrkeslivet. Vi ger exempel från två yrkesgrupper som får lära sig svenska i utlandet. Det ena är från Chisinau i Moldavien, dit svenska färdtjänstanvändare kopplas för att boka resor. Det andra exemplet handlar om läkare som intensivutbildas i svenska i Polen, innan de börjar arbeta i Sverige.

Föreläsare: Ingela Tykessonlänk till annan webbplats och Linda Kahlinlänk till annan webbplats, Södertörns högskola

Presentation: Svenska som arbetsspråk på en internationaliserad arbetsmarknadPDF (pdf, 2.8 MB)

Upptäcksresande i kontaktspråk

parkvall föreläser

I vissa fall när folkgrupper möts uppstår pidginspråk. Dessa språk försvinner dock ofta innan någon av de närvarande hinner inse vad som händer. Att försöka förstå pidginiseringsprocessen är därför ofta en fråga om ”språklig arkeologi”.

Föreläsare: Mikael Parkvall, Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet

Presentation: Upptäcksresande i kontaktspråkPDF (pdf, 376.3 kB)

Språkpriser delades ut

Språkrådsdagen avslutades med högtidlig prisutdelning. Sundsvalls kommun fick Klarspråkskristallen för sin nya e-tjänst och Susanne Sznajderman-Rytz fick minoritetsspråkspriset för sitt arbete med att synliggöra jiddisch.

Läs mer

Regeringen.se: Tal av Alice Bah Kuhnke vid utdelningen av Klarspråkskristallen och Minoritetsspråkspriset 2016länk till annan webbplats

Erik Wellanders pris gick i till Andreas Nord från Göteborgs universitet för hans forskning om svenskt myndighetsspråk och myndighetskommunikation.

pristagarna sundsvalls kommun

Anna-Karin Åström och John Paulsson från Sundsvalls kommun mottog Klarspråkskistallen från kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

pristagare på scen

Minoritetsspråksprisvinnaren Susanne Sznajderman-Rytz kunde inte närvara vid prisutdelningen men skickade en videohälsning.

pristagare på scen

Andreas Nord från Göteborgs universitet fick Erik Wellanders pris för sin forskning om svenskt myndighetsspråk och myndighetskommunikation

Uppdaterad 26 januari 2017

Frågesport

närbild mobiltelefon

Under Språkrådsdagen hölls en frågesport med språktema. Publiken deltog med sina mobiltelefoner och det gällde att vara snabb för att få höga poäng. Vill du repetera frågorna kan du se dem härPDF (pdf, 1.6 MB).