• Huvudmeny

Jämtland

  • Ströms socken
  • Häggenås socken
  • Frösön, Ragunda socken och Åsarne socken (Kartan)

Ströms socken

Om spökerier.

Inspelningsår: 1949.

Översättning

– Och så, du vet att han far var nu från Öhn, han. Och han – det var nu väldigt, vad de trodde på spöket, där. Det var då han, fadern åt honom Lars i Brännan, dog; han hette Mårten Jönsson den där. Och tänk, att de påstod, att de (man) hade sett, att han hade suttit och karat (rakat) i spisglöden en kväll. Och de hade sett en stor svart hund, som också hade sprungit kring husknutarna, och det var klart, det var han Mårten Jönsson det förstås. Och så – och han far visste nu de där han, att det skulle liksom vara spöket på den där gården, på den där Mårten-Jönsson-gården, så att – men han trodde nu inte just på spökena. Men så var det en kväll då; han hade lånat en häst öst-i-byn, vet du; han far bodde ju väst-i-byn han. Och han hade plöjt om hösten, och så skulle han nu leda hem hästen då om kvällen. Och så hade det regnat huskigt rent (mycket, väldigt), så det var (vatten-)pussar på vägen, och det var nu litet blött och otäckt förstås. Då han pappa kommer och leder hästen, eller, han ledde honom inte, han körde honom. Han hade ju tömmarna, så han tömkörde honom, och då sta(nnade), tvärstannade hästen alldeles. Och hade – och han far, han var nu inte precis otrygg han och tro på spökena (rädd av sig och böjd för att tro på spöken), men ...

Häggenås socken

Minnen från skjutsning och landsväg.

Inspelningsår: 1956.

Översättning

– Och en gång skulle vi skjutsa (varulass från Östersund) till Lövberga, och jag hade aldrig varit dit, jag, men då hade jag en "kompis" då, som – ja han hade inte varit dit han heller; han hade kommit över (ordagrant: fått handlat åt sig) en gammal häst och skulle ge sig ut att skjutsa varulass. Och så körde han (så att hästen blev) trött emellan Lorås och Ollsta, så att han –. Jag körde nu före, och han vart längre och längre efter. Till slut så ropade han: "Du måste nog stanna", sade han, "för jag måste vända tillbaka, jag." Och då var det en som bodde på Lillkrogen då, hitom rätta Krogen, eller i Ollsta, som bodde där och som brukade skjutsa; och då sade han, att han skulle fara dit och, och få honom att ta lasset, ty han kunde nu inte köra längre; han måste vända åter.

Frösön, Ragunda socken och Åsarne socken

Sverigekartan

På vår klickbara karta hittar du fler dialektinspelningar från Jämtland och resten av landet.

Jämtland: Frösön

Jämtland: Ragunda socken

Jämtland: Åsarne socken

Sök i Kartan

Uppdaterad 09 juni 2020

Lyssna på svenska dialekter

bokomslag

Publikationen Lyssna på svenska dialekter består av en cd med 29 inspelningar – en eller två från varje landskap – och en bok med utskrifter och översättningar. Läs mer och beställ.