• Huvudmeny

Är vissa dialekter mer populära än andra?

Dialekterna i norra och västra Sverige har varit mer omtyckta än de i söder och öster. Men attityder till dialekter kan snabbt förändras, och ingen större undersökning har gjorts på 2000-talet.

Person som skriver autografer.

Foto: nick@ (CC BY)

Det är svårt att säga vilka dialekter som är mest populära i dag. Tidigare undersökningar har visat att dialekterna i norra och västra Sverige varit mer omtyckta än de i söder och öster. Men attityder till dialekter kan snabbt förändras, och ingen större undersökning har gjorts på 2000-talet. Dialekt i ett tv-program, hos en populär tv-personlighet eller i en poplåt kan räcka för att synen på denna dialekt ska svänga.

Varierande attityder

Attityderna kan också variera i olika delar av landet. Norrländska är exempelvis mindre populärt i Skåne och skånska omvänt mindre populärt i Norrland än i övriga Sverige. Dessutom brukar dialekter i angränsande områden till det egna ofta bedömas mer negativt, eftersom vi är lite extra misstänksamma mot våra grannar.

Status och solidaritet

Det är också vanligt med en kluven inställning till den egna dialekten. Statusprincipen uppmanar oss att uppskatta och eftersträva en dialekt som talas av folk med hög status (standardsvenska) men solidaritetsprincipen vill få oss att hålla fast vid den dialekt som talas av våra nära och kära.

Så här träffande uttryckte en göteborgare saken: "Göteborgska? Jo, det låter fult men det känns gôtt."  (Andersson 1985:140). 

Läs mer

  • Lars-Gunnar Andersson, 1985: Fult språk. Svordomar, dialekter och annat ont. Carlssons.
  • Jan Einarsson, 2009: Språksociologi. Studentlitteratur. 
Uppdaterad 17 februari 2017