27 november 2019Varför säger göteborgaren änna , la , knô och brôte ? Varför uttalas kors som koss och luva som lyvva ? I boken Göteborgsgrammatik tittar författarens Lars-Gunnar Andersson närmare på göteborgskan.
8 november 2019Den 9 november är det dags för Arkivens dag, en dag då landets arkivinstitutioner bjuder in till öppna hus. Välkommen till Isof i Uppsala!
22 juli 2019Blåbärsgröt, krusbärskräm, lingonmos, smultronvatten och äppelsoppa. På Matkult.se hittar du massvis av recept att inspireras av när det är skördetid i skog och trädgård.
18 juni 2019Den 17 oktober anordnar Nationella språkbanken en heldagsworkshop i Uppsala. Dagen kommer framför allt att handla om digitalt tillgängliggörande av material för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Kort sagt om digital humaniora.
23 maj 2019Onsdag 22 maj gjorde kultur- och demokratiminister Amanda Lind ett studiebesök hos Isof i Uppsala. Ministern fick en visning av arkiv och lokaler och bjöds på en rik palett av exempel ur verksamheten.
16 april 2019Varför firar vi påsk och hur har påsken firats genom tiderna? Vem är Påsklåskan? Var ligger Blåkulla och hur får man respass dit? I våra påskägg hittar du massa intressant läsning om påsken och en frågesport där du kan testa dina påskkunskaper.
28 februari 2019I dagarna uppmärksammas Isofs arbete med Svenskt dialektlexikon (SDL). Det blir den första översiktliga dialektordboken som ges ut sedan mitten på 1800-talet.
6 november 2018Den 10 november är det dags för Arkivens dag, en dag då landets arkivinstitutioner bjuder in till öppna hus. Isof deltar på flera håll i landet.
16 oktober 2018Vad skiljer ekenssnacket från överklasstugget och hur har stockholmskan utvecklats med tiden? Det är temat för en öppen föreläsning i Uppsala tisdagen den 23 oktober.
4 oktober 2018Den 17 oktober arrangerar Nationella språkbanken en workshop i Stockholm. Dagen kommer framför allt att handla om Nationella språkbanken och vad den kan erbjuda forskare i form av nationell och internationell forskningsinfrastruktur.
24 september 2018Webbläromedlet Svenska från olika håll närmar sig svenska språket med hjälp av bland annat dialekter, ortnamn, personnamn, minoritetsspråk. Nu kan läromedlet i svenska även läsas på arabiska.
22 juni 2018Midsommaren är full med både gamla och nya traditioner. Maten är viktig för många, och vad vi kallar den varierar i olika dialekter. Säger du pantoffla, potäter eller jordpäron?
2 juni 2018Potatispalt från Norrbotten, krusbärssoppa från Skåne, spisöl från Västergötland och ugnstrull från Gotland. På Matkult.se står Sveriges traditionella matkultur och hundraåriga recept på menyn.
4 april 2018Torsdagen den 3 maj anordar Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg ett språkvetenskapligt heldagssymposium med temat Den nya svenskan .
28 mars 2018Varför firar vi påsk och hur har påsken firats genom tiderna? Vem är Påsklåskan? Var ligger Blåkulla och hur får man respass dit? I våra påskägg hittar du intressant läsning om påsken och en frågesport där du kan testa dina påskkunskaper.
6 mars 2018På hemsidan kulturarv2018.se berättar institutet om olika kulturarv i Gävleborgsregionen. Varje månad under kulturarvsåret uppmärksammas dialekter, folkminnen och namn från arkiven.
27 februari 2018Vill du prova på att vara dialektforskare i sommar? I samarbete med Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ger institutet sommarkursen Dialektforskning i praktiken.
12 januari 2018Institutet för språk och folkminnen tilldelades på torsdagen Kålrotsakademiens Stora pris för arbetet med att bevara och utveckla språket kring matkulturen.
19 december 20171851–1930 emigrerade runt 1,2 miljoner svenskar till Amerika. Det svenska språket följde med över Atlanten och levde vidare i amerikasvenskan och i namn på kartan. I den nya utställningen Hälsningar from Amerikat fördjupar vi oss i utvandrarna och deras språk.
7 november 2017Den 11 november är det dags för Arkivens dag, en dag då landets arkivinstitutioner bjuder in till öppna hus. Årets tema är Synd och skam.
5 oktober 2017Vad skiljer egentligen ekenssnacket från tugget på Östermalm? I sin kommande bok Perspektiv på stockholmska , dissekerar Jenny Öqvist de stockholmska sociolekterna.
20 september 2017Onsdagen den 22 november anordar Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg ett språkvetenskapligt heldagssymposium med temat Språk och nationalism i vetenskapen .
13 september 2017Institutet finns med bland utställarna när Bokmässan i Göteborg slår upp dörrarna den 28 september 2017. Du hittar oss i monter B01:08.
18 maj 2017Projektet Tilltal har startat en blogg för att sprida information om historiska inspelningar och talteknologi. En av skribenterna i bloggen är projektdeltagaren Johanna Berg som fokuserar mycket på omvärldsbevakning.
4 maj 2017Den 14–15 juni är institutet med och arrangerar en workshop i Uppsala med rubriken "Digitalisera kulturarvet". Sista anmälningsdag är den 1 juni.
11 april 2017Varför firar vi påsk och hur har påsken firats genom tiderna? Vem är Påsklåskan? Var ligger Blåkulla och hur får man respass dit? I våra påskägg hittar du intressant läsning om påsken och en frågesport där du kan testa dina påskkunskaper.
23 mars 2017Geten är ett av våra äldsta husdjur och har alltid stått människan nära. I den nya boken Geten i Sverige berättar åtta forskare från olika områden om tamgetens betydelse och tillvaro i Sverige.
14 februari 2017Torsdagen den 4 maj ordnar Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg ett språkvetenskapligt heldagssymposium med temat Svenskan i världen.
13 februari 2017Institutet för språk och folkminnen har utsetts till kunskapscentrum för det europeiska forskningsnätverket Clarin. Nätverket arbetar för att göra stora språkliga material tillgängliga för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning.
4 november 2016Frågan om de och dem eller dom har diskuterats ivrigt i medierna de senaste veckorna. Språkliga reformer väcker alltid debatt, säger institutets Lena Lind Palicki.
21 oktober 2016Svenska språkets utveckling genom tiderna. Det var temat när språkforskaren Erik Magnusson Petzell gästade radioprogrammet Förmiddag i P4 Göteborg.
26 september 2016På vilket sätt pratar en person från Gävle annorlunda än en person från Lund? Får man heta vad man vill och vad menas med ett nationellt minoritetsspråk? Det är frågor som tas upp i det nya webbläromedlet ”Svenska från olika håll”.
14 september 2016Torsdagen den 24 november ordnar Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg ett språkvetenskapligt heldagssymposium med temat Nya vägar inom språkforskningen.
29 augusti 2016"Har Louise tvättat bort sin skånska?", undrade Thomas Nordegren i det populära Nordegren & Epstein i P1. Institutets dialektexpert Mathias Strandberg redde ut saken och gav samtidigt en lektion i skånska.
17 augusti 2016Det går en viktig språklig gräns mellan de närliggande orterna Degeberga och Brösarp i Skåne. Det berättade Mathias Strandberg för P4 Malmöhus i ett inslag om skånska dialekter.
1 juli 2016Inblicken . I sommar firar Institutet för språk och folkminnen tio år. Ingrid Johansson Lind har varit generaldirektör större delen av den tiden och hon ser fram emot att följa med myndigheten de första stegen in i nästa årtionde.
27 juni 2016Tröskkona, tuggtand, tyttgubbe och uppeiväder. Det är några av orden som behandlas i senaste delen av "Ordbok över folkmålen i övre Dalarna".
14 juni 2016I institutets samlingar finns tiotusentals timmar inspelat tal. Projektet TillTal har nu fått anslag på 9,7 miljoner för att utreda hur man med talteknologins hjälp kan göra den stora arkivskatten mer tillgänglig för forskning.
1 juni 2016Geokodat kulturarv och kartapplikationer - det är temat för ett seminarium som ordnas på institutet den 14 september. Seminariet vänder sig till systemutvecklare och andra som arbetar med tekniska lösningar för kulturarvsinformation.