Svenskan i samhället är en podd om språkvård med Isofs språkvårdare i svenska vid Språkrådet.
I podden samtalar vi med inbjudna gäster om språkets roll i samhället, om språk och makt, känslor och attityder. Vi tar också upp grammatik, skrivregler, variation i tal och skrift, och pratar om språket som resurs för kommunikation och handling.
I listan nedan ser du alla hittills publicerade avsnitt av podden.
Går det att se mönster i hur människor reagerar på brytningar på olika språk, lånord och förortsklang? Maria Bylin möter Ellen Bijvoet för att prata om våra attityder till spår av andra språk i svenskan, hur dessa attityder kan upptäckas och vad de kan ge för konsekvenser.
Hur synlig är flerspråkigheten i det offentliga rummet? Och i vilka sammanhang? Maria Bylin och Jennie Spetz har tittat närmre på språkanvändning i offentliga miljöer. I det här avsnittet pratar de med de Maria Löfdahl om hur svenskan och andra språk används på olika sätt och på olika platser i samhället, och varför det är så.
Avsnitt tre bjuder på ett panelsamtal från klarspråkskonferensen Klarspråk 2020. De samtalande är fyra experter på begriplig – och ofta rolig – myndighetskommunikation. Frågor som diskuteras är bland annat hur det rent praktiskt går till när humor blir en del av myndighetskommunikationen, om det gör något att humorn kan bli exkluderande och om det finns svårigheter med att vara rolig och samtidigt uppfylla sitt myndighetsuppdrag?