Svart på vitt på Arkivens dag

Arkivens dag arrangeras årligen runt om i Sverige för att uppmärksamma allmänhetens rätt att utforska de svenska arkiven. I år medverkar Isof i tre digitala evenemang.

Lördagen den 14 november 2020 uppmärksammas Arkivens dag digitalt, och Isof medverkar på tre håll. Årets tema är ”svart på vitt” vilket innebär ett fokus på arkivens fotografier och vad de berättar.

Från och med lördagen går det att ta del av svart på vitt från Isofs arkiv i tre digitala evenemang. I arkivet i Uppsala har en dialekt- och folkminnesinspelning från 1947 i Värmland, som också förevigats på bilder, plockats fram.

Se fotografierna, och lyssna på dialektinspelningen, från 1947 i Slärteg, Värmland, på Arkivens dag i Uppsala läns Youtubesida Länk till annan webbplats.

Var utspelade sig sägnerna?

Arkivet i Göteborg har varit med som arrangör av Arkivens dag i Tranemo, vilket har resulterat i ett nya fotografier på platser i Tranemo där sägner utspelat sig. Bilderna går att se under rubriken ”Sägner och bilder från Tranemo kommun” i webbutställningen på Tranemo kommuns webbplats.

Tranemo kommuns webbutställning med anledning av Arkivens dag 2020 Länk till annan webbplats.

Halländska då och nu

Det var inte bara Västergötland som uppmärksammades från Avdelningen för arkiv och forskning i Göteborg, utan även Halland. Isofs språkforskare Erik Magnusson Petzell sände en digital föreläsning om halländska förr och nu tillsammans med Hallands släktforskarförening. Föreläsningen ska gå att ta del av i efterhand inom kort.