Ny programserie lär gymnasieelever om språk och dialekter i Sverige

I webbserien Svenska förklarad på UR play berättar Isofs språkexperter om svenska dialekter och de nationella minoritetsspråken.

Vad hände egentligen när skånske väder-Nils på SVT dubbades av en person som talar rikssvenska? Och varför är just samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch klassade som minoritetsspråk i Sverige?

I sex avsnitt av webbserien Svenska förklarad får tittaren möta Isofs språkforskare Jenny Nilsson, som berättar om skånska, norrländska, göteborgska, gutamål och gotländska, älvdalska och östsvenska mål. I ett något längre avsnitt berättar Anna Gezelius, som är samordnare för minoritetsspråk på Isof, om de nationella minoritetsspråken i Sverige och språkens historia.

Webbserien är producerad av UR tillsammans med flertalet experter och består hittills av 14 avsnitt. Serien är tänkt att kunna användas i gymnasieundervisning och är utformad som korta avsnitt där ett ämne inom svenska eller litteraturhistoria presenteras på ett lättsamt, och samtidigt informativt, sätt.

Alla avsnitt finns att se på UR play. Länk till annan webbplats.